Prve žrtve rata

Preko stotinu predmeta izronjenih iz olupine svjedoči o putnicima potopljenog Barona Gautscha

Baron Gautsch
Instalacija Mauricio Ferlin 2014.
12.08.2014.
u 10:53
Izložba je središnji događaj ljetne sezone projekta “1914. – Puna je Pula” u sklopu kojeg je prošli tjedan u Parku mladenaca postavljena sedam metara duga instalacija “1914.” dizajnera Mauricija Ferlina, koja će ondje ostati do 2018.
Pogledaj originalni članak

        Stotinu godina od potonuća parobroda Baron Gautsch Pula izložbom “Baron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata“ obilježava početak velikog događaja u povijesti. U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre predstavlja se 111 predmeta izronjenih iz olupine parobroda koji će prvi put javnosti biti prikazani zajedno.

Izložba će pokazati povijesni pregled tragedije, a izlažu se staro oružje, plakati, tehničke karakteristike broda i ilustracije o nesreći. Prikazat će se i dva dokumentarna filma. Čitanjem imena svih poginulih putnika, kojih je bilo mnogo, završit će otvaranje izložbe – prema dostupnim informacijama, na zadnjoj plovidbi prevozio je gotovo dvostruko više ljudi od predviđenog broja jer je evakuirao civile i prevozio vojnike. Zbog toga se smatra prvom većom žrtvom Prvog svjetskog rata nakon što je udarom u podvodnu minu kraj Rovinja, a na brodu je bilo više od 330 putnika.

Izložba je središnji događaj ljetne sezone projekta “1914. – Puna je Pula” u sklopu kojeg je prošli tjedan u Parku mladenaca postavljena sedam metara duga instalacija “1914.” dizajnera Mauricija Ferlina, koja će ondje ostati do 2018.      

>> Kartu je imao i Ante Pavelić, ali je navodno zakasnio na isplovljavanje

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.