"Mongolske pjege"

Predin nas je prvim romanom uvjerio da je život na Balkanu lijep, možda i najljepši

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Fraktura.hr
27.05.2021.
u 11:31
U izdanju Frakture objavljen je prvi roman Zorana Predina "Mongolske pjege".
Pogledaj originalni članak

 Da Zoran Predin zna pisati, bilo je jasno još 1981. godine kada je napisao (i otpjevao) “Praslovan”. Kao dokaz te teze mogu se, naravno, redati i druge antologijske pjesme Lačnog Franza, ali svakako im treba dodati i dokaz njegova sasvim osebujnog pogleda na svijet, u kojem (crni) humor i profinjena erotika imaju ključnu ulogu.

Literarni dio tog dokaza njegove su dvije zbirke proznih tekstova: “Druga žena u haremu” i “Glavom kroz zid”. No njegov hrvatski izdavač Fraktura nedavno je objavio i njegov prvi roman “Mongolske pjege” (urednik Roman Simić, prijevod Jana Pogačnik, cijena 129 kuna), koji će svim skepticima, na temu razuzdanih rokera, zauvijek zatvoriti usta.

Ovaj je roman ne samo odlično napisan nego i duboko promišljen, i to ne samo zato što se njegova radnja proteže kroz stoljeća. Priča u njemu tvori svojevrsni krug i govori o životu na prostoru Balkana, o svemu što je taj život najviše obilježilo: ratovima, onim davnim (koji sežu u povijesna osvajanja Turaka u trenutku kada dolaze pod zidine Beča) i ovim iz našeg doba (osamostaljenje Slovenije u okršaju s JNA), mijenama društvenog uređenja, teškom životu na oskudnoj zemlji, a u središtu svega toga je opstanak tzv. običnog čovjeka.

Foto: Fraktura.hr

Predin zapravo pokazuje kako smo preživjeli, kako Slovenci tako i Hrvati, jer nimalo slučajno zadnja scena romana događa se u Splitu. Junaci u romanu ljudi su od krvi i mesa, puni vrlina i mana, spremni iznenaditi promatrača (čitatelja), jer tamo gdje očekuje krajnje nevolje, pa i smrt, doživi najveću milost i zalog za život. Upravo zato čini se da unatoč svim prokletstvima, svim politikama (i političarima), svim nevoljama koje su nas snašle i onima koje smo sami izazvali, na Balkanu još ima života. Predin tvrdi da je upravo to lijep život (možda i najljepši na svijetu), onaj u kojem još postoje pravi ljudi, velike ljubavi, iskrene emocije...

Čitajući priču koju nam autor nudi kao krunski dokaz te teze, a koja nipošto nije crno-bijela, čitatelj shvaća da čvrsto drži stisnute palčeve da je Predin u pravu.     

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SM
Smola
11:38 27.05.2021.

Život na staroj planini Balkan je lijep.

DU
Deleted user
18:49 27.05.2021.

Pa neka se odseli iz Ljubljane (ili Maribora ? ) tamo u obećanu zemlju.