Homoseksualni motivi

Pogledajte erotske crteže Andyja Warhola zabranjivane 50-ih godina prošlog stoljeća

Foto: the andy warhol foundation for the visual arts
Foto: the andy warhol foundation for the visual arts
Foto: the andy warhol foundation for the visual arts
Foto: the andy warhol foundation for the visual arts
Foto: the andy warhol foundation for the visual arts
21.02.2020.
u 16:35
Američko društvo tih godina nije bilo spremno na tako eksplicitno iskazivanje seksualnosti
Pogledaj originalni članak

Deseci još nikada izlaganih erotskih crteža Andyja Warhola bit će pokazani u sklopu njegove retrospektive u londonskom Tate Modern muzeju, a na ljeto objavljeni i u knjizi. 

Tascenova knjiga "Andy Warhol: Early Drawings of Love, Sex, and Desire" objedinit će stotine njegovih crteža koji datiraju iz 1950-ih dok je Warhol radio kao komercijalni ilustrator, godinama prije no što je postao slavan.

Iz fondacije Andyja Warhola koja je vlasnik crteža, kažu da je 50-ih kada ih je i pokušao izložiti u New Yorku naletio na homofobne ispade i odbijanje galerija. Crteži iskazuju autorovu emotivnu ranjivost i po izrazu ih je uopće nemoguće povezati sa Warholovom kasnijom praksom. 

Osim crteža knjiga će sadržavati i intervjue s umjetnicima koji su surađivali s Warholom i sjećaju se kako su ga galerije u počecima odbijale. Warhol je bio umjetnik koji je od prvog dana seksualnost smještao u fokus svojeg izraza i izazivao je svijet da stvari počne gledati drugačijim očima, no 50-ih američko društvo na to još nije bilo spremno, a homoseksualnost je smatrana sodomijom koju najstrože treba kažnjavati.

Izložba u Tate Modernu otvara se 12. ožujka i trajat će do 6. rujna pa ako vas put nanese u London, svratite.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.