INTERLIBER

Počeo lov na jeftine knjige

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Interliber
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Interliber
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Interliber
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Interliber
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Interliber
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Interliber
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Interliber
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Interliber
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Interliber
08.11.2017.
u 12:38
Prvog dana sajma VBZ je raspisao 14. natječaj za najbolji novi regionalni roman koji će pobjedniku donijeti izdašnu nagradu od 100 tisuća kuna
Pogledaj originalni članak

Nikada se toliko televizijskih kamera i novinara nije sjatilo na otvorenje Interlibera kao što to je to bilo jučer kada je premijer Andrej Plenković otvorio najveći hrvatski sajam knjiga. Plenković je tako “ukrao šou” zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji je nekoliko dana prije otvorenja objavio da spušta cijenu najma sajamskog prostora s tri stotine na samo jednu kunu, što je za branšu odlična vijest. Naravno, Bandićev poklon nije vezan samo za Interliberov četrdeseti rođendan, nego i za slom najvećeg knjižarskog lanca u zemlji koji je ostavio desetke milijuna kuna duga.

Hasanbegović na ulazu

Plenković, koji je izjavio da je baš na Interliberu doznao vijest o londonskom uhićenju Ivice Todorića (iako je na otvorenje kasnio petnaestak minuta) na otvaranje sajma doveo je i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, ministra državne imovine Gorana Marića i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Zanimljivo je da ga je pred ulazom u šesti paviljon uz državne i gradske dužnosnike dočekao i saborski zastupnik i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Nakon svečanog otvaranja premijer je bez žurbe prošao oba paviljona, dobio autogram Mire Gavrana na štandu Mozaika knjiga, primio novi roman Dana Browna od VBZ-a, ali i porazgovarao s Antom Žužulom iz Školske knjige te Seidom Serdarevićem iz Frakture.

Gradonačelnik Bandić pohvalio se da se u Zagrebu pročita svaka treća knjiga u državi te da u Zagrebu svako dijete ima pravo besplatnog učlanjenja u javne knjižnice do petnaeste godine. Uzvanici i brojna publika mogli su uživati i u recitalima proze i poezije Vesne Parun, Miroslava Krleže, Ive Andrića, Maka Dizdara, Antuna Branka Šimića i Danijela Dragojevića koje su izveli Branka Cvitković, Vesna Matačić Tominac (koja je recitirala i sonet Vesne Parun “Da nema tvojih očiju” posvećen Adnanu Damaščaninu), Goran Matović i Nikša Marinović, a svečanost je obogatila i svirka Zagrebačkih solista.

Bez Algoritmova štanda

U dva paviljona do nedjelje nas očekuju tisuće naslova brojnih nakladnika. Najveća je novost da u petom paviljonu više nema velikog Algoritmova štanda, no taj su prostor zauzeli drugi izdavači. VBZ je četrnaesti put raspisao natječaj za najbolji regionalni roman koji pobjedniku donosi 100.000 kuna. S raspisivanjem natječaja kasnilo se jer se tražio novi partner nagrade, no prema riječima člana žirija Zorana Ferića, najvažnije je da natječaj ide dalje. Rukopisi se mogu slati do 15. siječnja, a objava laureata trebala bi se dogoditi “nekako s proljeća”. Zanimljiva je i vijest da je roman “Brdo” Ivice Prtenjače koji je 2014. pobijedio na VBZ-ovu natječaju ušao u uži izbor najvažnije nagrade za djela prevedena na engleski jezik International Dublin Literary Award 2018. Roman je na engleski jezik preveo Tomislav Kuzmanović, a objavljen je u VBZ-ovoj biblioteci The Best of Croatian Literature pod nazivom “The Hill”. Profil je predstavio nove slikovnice filmskog redatelja Srđana Dragojevića i Romana Simića.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
13:38 08.11.2017.

Trebali ste u naslovu napisati "tito" ili "Pavelić", pa da vidiš klikanja na članak!