višestruko nagrađena predstava

Perforacije u Zagrebu završile predstavom “Gejm” Žige Divjaka, a već danas počinju u Dubrovniku

Foto: Matej Povše
Perforacije u Zagrebu završile predstavom “Gejm” Žige Divjaka, a već danas počinju u Dubrovniku
04.07.2021.
u 12:17
Noć performansa jučer je završila na Cvjetnom Trgu nakon zagrljaja koji je trajao 24 sata. “Studija jednog zagrljaja”, Igora Zenzerovića bit će predstavljena i na Korzu u Rijeci, u okviru Perforacija, 16. 7. 2021.
Pogledaj originalni članak

Sinoć je u Zagrebu gostovanjem predstave “Gejm”, slovenskog redatelja Žige Divjaka zatvoren 13. festival Perforacije koji organizira udruga Domino. Riječ je o višestruko nagrađivanoj predstavi koja se bavi problematikom prisilnog vraćanja migranata s granica Europske unije. Divjak progovara o nehumanoj “igri”, odnosno brutalnostima s kojima se na granicama suočavaju migranti svih dobnih skupina. Festival u Zagrebu završio je u Zagrebačkom plesnom centru, razgovorom nakon predstave s redateljem Žigom Divjakom i glumcima te propitivanjem uloge kazališta u kontekstu aktualnih političkih tema.

Uz stručno vodstvo jednog od najistaknutijih djelatnika kritičkog kazališta u Srbiji, Zlatka Pakovića, koji je na Perforacijama, u kazalištu Kerempuh, gostovao s pred-stavom “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, na majstorskom predavanju koje se održalo u Zagrebačkom kazalištu mladih, u suradnji s Documentom Zagreb i Hel-sinškim odborom za ljudska prava u Srbiji, zainteresirani su se bavili temom rastavljanjem ideoloških, političkih, klasnih i ekonomskih naslaga umjetničkih pothvata i njihovim utemeljivanjem u postulate humanizma, istine i odgovornosti.

Noć performansa jučer je završila na Cvjetnom Trgu nakon zagrljaja koji je trajao 24 sata. “Studija jednog zagrljaja”, Igora Zenzerovića bit će predstavljena i na Korzu u Rijeci, u okviru Perforacija, 16. 7. 2021.

Festival Perforacije već danas putuje u Dubrovnik, gdje će se održati predstava “Ar-bajt”, autorskog tima koji čine Šimun Stankov, Una Štalcar-Furač i Espi Tomičić. Također, u suradnji s Art radionicom Lazareti, u Dubrovniku će gostovati i dva perfor-mansa iz Noći performansa, onaj Božidara Katića i Mirjane Đan.

U okviru Mreže izvedbenih umjetnosti, uz već navedene gradove, Rijeku i Dubrovnik, festival Perforacije tijekom srpnja gostuje i u Koprivnici i Zadru.

Više o festivalu Perforacije saznajte na: https://thisisadominoproject.org

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.