veliki pjesnik

Otišao je i posljednji američki bitnik

Otišao je i posljednji američki bitnik
VL
Autor
Denis Derk
25.02.2021.
u 11:13
Preminuo je pjesnik, slikar, aktivist i nakladnik Lawrence Monsanto Ferlinghetti.
Pogledaj originalni članak

U San Franciscu je u dubokoj starosti preminuo pjesnik, slikar, aktivist i nakladnik Lawrence Monsanto Ferlinghetti. Rođen je 24. ožujka 1919. u Bronxwilleu, New York. Ferlinghetti je bio među najpoznatijim američkim pjesnicima na što je svakako utjecala i činjenica da se može ubrojiti među doista rijetke pjesnike koji su prodali više od milijun primjeraka pjesničke zbirke, na hrvatski prevedene kao “Zabavište uma” iz 1958. godine (na originalu “A Coney Island of the Mind”).

Njegova knjižara City Lights u San Franciscu postala je središte bitničkog pokreta, a čuvene su i knjige koje je objavljivala njegova mala nakladnička kuća među kojima se ističu imena Allena Ginsberga, Williama Burroughsa i Jacka Kerouaca. Ferlinghetti je bio i posljednja živa osoba iz generacije koja je vrlo otvoreno rušila stare barijere u umjetnosti, nastale četrdesetih godina prošlog stoljeća u New Yorku koju su gradili i Lucien Carr, John Clellon Holmes i Neal Cassady. Ferlinghetti, koji je talijanskog porijekla, javno je djelovanje započeo kao novinar, ali se bavio i prevođenjem, slikanjem, pisanjem drama i romana te političkim aktivizmom. Novinarstvo je i diplomirao, magistrirao je književnost, a na pariškoj Sorboni doktorirao je iz poezije. Poznavao je i likovnu umjetnost i glazbu što je obilato koristio u pisanju, ali nije se priklonio akademskom elitizmu. U Drugom svjetskom ratu bio je dragovoljac, a nakon što je posjetio Hirošimu samo nekoliko tjedana nakon nuklearne eksplozije, postao je i do smrti ostao uvjereni pacifist.

U San Francisco, američki grad umjetničke, gotovo europske atmosfere, doputovao je 1953. i u njemu ostao do smrti, postajući simbol tog kozmopolitskog grada. Ondje je radio i kao prevoditelj s francuskog, profesor francuskog i likovni kritičar. Oženio se sa Selden Kirby-Smith koju je upoznao za vrijeme pariških studentskih dana. Nakon što je otvorio knjižaru City Lights, postao je doista kultni nakladnik i pjesnik, ali i aktivist čija je riječ odjekivala Amerikom. Kada je objavio zbirku “Howl and Other Poems”, završio je na sudu zbog spominjana droge i heteroseksualnih i homoseksualnih prizora, čak su ga i uhitili. Spasio ga je ipak prvi amandman ustava SAD-a. Kao nakladnik, Ferlinghetti je objavljivao knjige koji su drugi nakladnici odbijali.

U njegovoj knjižari okupljali su se istomišljenici, pacifisti, ljevičari i anarhisti koji su se borili protiv establišmenta i konzervativnog građanskog američkog društva. U njegovu knjižaru se doslovno hodočastilo i upijalo umjetničku atmosferu. No, Ferlinghetti, čiji se lik našao i na američkim poštanskim markama, bio je i globalno prepoznata osobnost, pa je tako 2012. odbio nagradu mađarskog PEN-a vrijednu 50.000 dolara zbog neslaganja s politikom Viktora Orbána.

Posljednjih godina Ferlinghetti je zbog zdravstvenih problema prestao javno djelovati. Ali njegova nakladnička kuća nastavila je s objavljivanjem knjiga autora kao što su Noam Chomsky, Howard Zinn... u komotnom godišnjem ritmu od desetak knjiga.

U San Franciscu dobio je i ulicu, a grad je njegov rođendan proglasio Danom Lawrencea Ferlinghettija. Za stoti rođendan napisao je roman “Mali dječak” koji ima i autobiografske konotacije, a u slavljeničkim intervjuima izjavljivao je da vjeruje i očekuje revoluciju, ali ne u SAD-u.

Hrvatsko društvo pisaca mu je prije pet godina objavilo knjigu izabranih pjesama “Krajolici živih i mrtvih” u prijevodu i odabiru Voje Šindolića koji je prije dvadeset godina za Feral Tribune potpisao i izbor nazvan “Otvorenih očiju, otvorenog srca”.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.