Večeras u Muzeju za umjetnost i obrt

Otac i sin Gašparović za fortepijanom iz 1835. godine

Foto: Sanjin Struikić/PIXSELL
Ljubomir i Danijel Gašparović
Foto: Sanjin Struikić/PIXSELL
Ljubomir i Danijel Gašparović
Foto: Sanjin Struikić/PIXSELL
Ljubomir i Danijel Gašparović
Foto: Sanjin Struikić/PIXSELL
Ljubomir i Danijel Gašparović
10.10.2017.
u 14:25
Prije koncerta dvojice pijanista, publici će biti ispričana priča o glazbalu iz dvorca Trakošćan
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući pijanistima Ljubomiru i Danijelu Gašparoviću, ocu i sinu, Zagreb ima jedinstven ciklus koncerata na povijesnim klavirima. Ciklus, kao i umjetnička udruga koja ga organizira, nose naziv Cristoforium, po talijanskom graditelju glazbala i izumitelju suvremenog klavira Bartolomeu Cristoforiju (1655 – 1731).

Zagrebački ugledni pijanist i pedagog Ljubomir Gašparović ujedno je i zaljubljenik i kolekcionar starih klavira i ostalih glazbala s tipkama iz prošlih epoha. Osim što ih skuplja, on ih s velikom ljubavlju i znanjem i restaurira. U naporu da se ožive ta glazbala i predstave publici, pod prstima virtuoza, prof. Gašparoviću pridružio se i njegov sin Danijel, pijanist, ali posljednjih godina i vrlo agilan organizator glazbenih zbivanja i pijanističkih koncerata. U prethodne dvije godine Gašparovići su na svojim glazbalima, a osobito u posebnom ciklusu na izvanrednom koncertnom klaviru marke Pleyel iz prve polovice 20. stoljeća, ugostili mnoge inozemne i hrvatske majstore klavijature, a tako će biti i ove sezone.

Međutim, na večerašnjem prvom koncertu treće sezone ciklusa Cristoforium, nastupit će upravo oni koji su sve i započeli: otac i sin Gašparović.

Kao i svaki koncert ciklusa Cristoforium, tako će i na ovom najprije biti predstavljeno glazbalo na kojem se svira, njegova priča i povijest. Ovaj put to će biti fortepiano Conrada Grafa iz 1835. godine, koji se inače čuva u dvorcu Trakošćan. Fortepiano je preteča modernog klavira, glazbalo za koje su zapravo pisali i na kojem su svirali skladatelji čija se djela nalaze na programu večerašnjeg koncerta. U prvom dijelu koncerta bit će izvedena Sonata u F-duru Ante Sorkočevića i Mozartova Sonatu u B-duru, KV 358, dok će u nastavku Ljubomir i Danijel Gašparović zajedno odsvirati dvije skladbe Franza Schuberta pisane upravo za klavir četveroručno: Allego u a-molu, D.947 ("Lebensstürme") i Rondo u A-duru, D.951.

Koncert počinje večeras, 10. listopada, u 20 sati u atriju Muzeja za umjetnost i obrt u kojem će se ove sezone održati svi koncerti ciklusa. Također, na blagajni Muzeja za umjetnost i obrt posjetitelji će moći kupiti i pretplatu za oba ciklusa koje organiziraju Gašparovići: Cristoforium i Pleyel Svetislava Stančića.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.