Novi nastavak, stari problemi

Omnibus 'Zagrebačke priče' uporno ignorira duh života metropole

Foto: Promo foto
ksenija marinković
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL
08.05.2011., Zagreb - Premijera predstave Ruzno pace u ZKM- u. Danilo Serbedzija i Goran Bogdan. Photo: Martina Popovcic/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
11.09.2014., Zagreb - U kinu Europa odrzana je premijera filma O hokeju i Medvjedima te je predstavljena knjiga Medvescak u KHL-u. Igor Soban, Radislav Jovanov Gonzo. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
29.01.2013., Zagreb - Redateljica filma Sonja i bik Vlatka Vorkapic. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL
27.02.2011. - Zagreb - Otvorenje ZagrebDox-a. Premijera dokumentarca o boksacu Zeljku Mavrovicu, Irokez.Redatelj Irokeza Matija Vuksic i Goran Grgic. Photo: Martina Popovcic/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
29.04.2014., Zagreb - U Cineplexxu Kaptol odrzana je premijera filma Simon mirotvorac u reziji Petra Oreskovica. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
23.07.2015.
u 11:00
POJEDINAČNI USPJESI Svaki dio izrodi dva ili tri jaka filma koji igraju i na stranim festivalima
Pogledaj originalni članak

Sinoć je na 62. festivalu u Puli premijerno prikazan treći nastavak omnibusa „Zagrebačke priče" koji od samog početka vuče iste vrline i mane. Iako se na svaki natječaj prijavi od devedeset pa i do više od stotinu priča, omnibus uvijek plasira tek jednu ili dvije vrijedne pamćenja, što govori ili o problematičnom selekcioniranju ili o tome da u zadanim okvirima autorima muze nešto više šute nego kada je riječ o uobičajenoj ponudi kratkometražnih projekata, kao vrlo kvalitetnog i živahnog dijela domaće kinematografije.

Drugi je problem, ako pojam „zagrebačke priče" shvaćate dosta kruto, a na to imate pravo budući da je projekt zamišljen i kao promocija/evidencija/umjetnička artikulacija autentičnosti zagrebačkog duha, taj da je dosad nastalo jako malo priča čije radnje proizlaze iz specifičnosti određenih kvartova, grada u cjelini ili njegovih dijelova.

Premalo kvartova

Još ih se najviše i najkonkretnije našlo dijelu: npr. „Špansko kontinent" Ivana Sikavice i „Najpametnije naselje u državi" Marka Škobalja i Ivana Ramljaka.

Zagrebačke priče Vol. 3" uspjelije su od prethodnog dijela od kojega smo zapamtili tek priču „Na kvadrat" Radislava Jovanova Gonza i djelomice „Od danas do sutra" Sare Hribar.

Novi omnibus ima dvije vrlo uspjele priče – „Na Tri kralja" Vlatke Vorkapić i „Orah" Danila Šerbedžije – i jedne kojoj je nedostajalo malo da to postane („Munja" R. J. Gonza). No, i u šest novih priča zapravo je jako malo „Zagreba"; sve su one glatko mogle nastati u Tel Avivu, Kopenhagenu ili Buenos Airesu. Treći nastavak imao je i svoju pod temu – praznik – a to je još jedna od zadanosti koje većina autora tek tangira.

Problem muza

Iz nekih izjava na press konferenciji moguće je zaključiti – to djelomično odgovara i na prethodno postavljenu dilemu radi li se o problemu selekcioniranja ili autorskih muza – da autori rijetko rade priče ekskluzivno za ovaj natječaj, više je riječ o tome da neke svoje već postojeće ideje prilagođavaju natječaju. U svakom slučaju, serijal je koristan kao rasadnik kratkometražnih filmova, uz već postojeće natječaje HAVC-a. Na tiskovnoj konferenciji producent Boris T. Matić rekao je da su pojedinačni filmovi prikazani na više od stotinjak raznoraznih festivala (dosad vjerojatno najuspjelije izvrsni i još uvijek nenadmašeni „Žuti mjesec" Zvonimira Jurića iz prvog filma), a nema sumnje da će i ovoga puta pojedini dijelovi bolje prolaziti od cjeline.

>>Filmski festival u Puli samo proizvodi tračeve i zlu krv

>>Festival otvoren filmom 'Imena višnje' Branka Schmidta

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MY
MysteryLady
00:24 10.10.2020.

Tako je.

DU
Deleted user
06:44 25.07.2015.

Pa, čovječe, davno nema Zagreba, pa zato i može biti Kopenhagen, Bratislava, Beč! Nemreš tražiti zagrebačko, kad je nestalo već prije 50 godina. Rijetki se još danas sjećaju Zagreba, kakv je bio! To su samo sentimentalne budalaštine!