Nova knjiga: Lisa See "Otok morskih žena"

Oda ženskoj snazi u priči o korejskom otoku na kojem djecu čuvaju muževi

Foto: Arhiva Stilus
Oda ženskoj snazi u priči o korejskom otoku na kojem djecu čuvaju muževi
22.09.2022.
u 11:53
Pogledaj originalni članak

Svakako treba pročitati roman “Otok morskih žena” Lise See (Stilus, urednica Adriana Piteša, prijevod Dražen Čulić, 129 kuna), jer pruža jedinstveni pogled na povijest zemlje o kojoj danas možda i najmanje znamo. No ovo je sve prije negoli povijesni roman, ovo je topla i uzbudljiva priča o ženama koje žive na jednom (vrlo posebnom) otoku u Koreji, o ženama kroz čije će živote protutnjati Drugi svjetski rat, ali dogodit će se i krvavi raspad njihove zemlje uz niz nevjerojatnih zločina. One čak ni tada neće posustati u pokušajima da izgrade neki novi život, u Koreji, ali i u SAD-u.

Velika je to priča o dalekom djeliću svijeta u kojem je mnogo toga drukčije. Junakinje priče žive na korejskom otoku Jujuu i od djetinjstva uče kako roniti, jer njihov je dom otok na kojem žene rone ne bi li tako prehranile obitelji, dok su muževi posvećeni čuvanju djece, a sinovi se brinu za duhove pokojnika obitelji. Dvije djevojčice, bebe roniteljice, sklopit će životno prijateljstvo, ali ono je od samih početaka obilježeno politikom. Jedna od njih nosi etiketu “kćeri kolaboracionista”, a drugoj će poslije vojnici pred očima ubiti muža, najstarijeg sina i šogoricu, za što će ona dugi niz godina kriviti i svoju prijateljicu koja nije učinila ništa da pokuša spasiti barem dijete.

Rasplet ove priče zapravo je tragičniji i od njezina okvira, a autorica pred očima čitatelja otkriva vrlo okrutan svijet. Strašan je to svijet zbog napora koji te žene moraju podnijeti, zastrašujući zbog hladnoće kojoj su stalno izložene, jer prijateljice u godinama rata rone u vodama oko Vladivostoka, trpeći zbog posljedica koji taj posao ostavlja na njima, a od kojih je gluhoća zbog stalne izloženosti pritisku morskih dubina najbezazlenija. No žene koje pri svakom uronu gledaju smrti u oči pokazat će se nevjerojatno moćnima u načinu na koji se bore da sačuvaju sve što mogu, sve što vole... Da školuju djecu i unuke... I same se mijenjaju, mijenjajući tuđe živote. Ovo je toplo napisana priča nakon koje u čitatelju dugo žive tragovi užasa u životima žena koje je samo trebalo ostaviti da nastave živjeti svoje tradicije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.