Nova knjiga: Pavao Pavličić "Štićena osoba"

Obožavam Ivu Remetina, uvijek u njemu tražim našeg Stražu

Foto: Arhiva Mozaik knjiga
Obožavam Ivu Remetina, uvijek u njemu tražim našeg Stražu
03.12.2019.
u 12:30
Pogledaj originalni članak

Davno je akademik Pavao Pavličić priznao da nije imao drugi izbor nego da glavni junak njegovih kriminalističkih romana postane novinar. Naime, kada je ovaj cijenjeni hrvatski književnik počeo pisati i taj literarni žanr, kako sam kaže, o radu policije i policijskih istražitelja nije znao mnogo. No imao je jako dobar uvid u to kako teče život i rad novinske redakcije. I tako je, 1980. godine u prvom romanu naslovljenom “Press”, stvorio Ivu Remetina, urednika crne kronike, velikih i tiražnih zagrebačkih (iako neimenovanih) dnevnih novina.

Kako je baš ta crna kronika bila i ostala jedan od zaštitih znakova Večernjeg lista, ja osobno, uvijek kada čitam ove romane, u tom i takvom Ivi, a ponajviše o njegovu odnosu sa suprugom (i sinom jedincem) tražim odjeke legende Večernjeg lista – novinara Mladena Stražimira (svima znanog kao Straža) koji je cijeli svoj radni vijek bio sinonim za crnu kroniku.

A Ivo Remetin u novom romanu “Štićena osoba” (Mozaik knjiga, urednik Zoran Maljković, 99 kuna) zamalo “zaglavi”. Uzbudljiva priča, naime, počinje njegovom prometnom nesrećom u kojoj jedva izvuče živu glavu, a brzo se ustanovi da je ona posljedica namjerno onesposobljenih kočnica. Kada dan kasnije u gotovo identičnoj prometnoj nesreći pogine njegov mnogo mlađi susjed, a vozio je isti automobil kao i Remetin, i novinaru i njegovu prijatelju, policijskom inspektoru Vladi Šoštaru, postaje jasno da se Remetin greškom našao u slagalici ubojice koji gomila ubijene Zagrepčane iz poglavlja u poglavlje. I tu počinje klasična policijska bitka s vremenom.

Kao i uvijek, ovo je vrhunska krimi-priča u prepoznatljivom stilu Pavla Pavličića. Čita se nadušak, s posebnim užitkom praćenja priče koja se događa na ulicama koje svi mi dobro poznajemo, u kafićima u koje zalazimo... U pozadini, naravno, iskrsava priča o ljudskim međuodnosima, ljubavima i mržnjama, osvetama, sudbinama... Slika je to društva koje je tu oko nas, onog u kojem živimo, sa svim vrlinama i manama. I to je zapravo ključ za čitanje kriminalističkih romana Pavla Pavličića – ubojstva i zločini ovdje su da pokažu pravo stanje stvari. A ono baš nije najbolje. Ni na ulici ni u redakciji. Pročitajte, svakako.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.