Nova knjiga: Daria Desombre "Kolekcionar grijeha"

Nije ovo Dan Brown, već nešto mnogo bolje od njegovih prerada

Foto: arhiva Znanje
Nije ovo Dan Brown, već nešto mnogo bolje od njegovih prerada
27.11.2019.
u 11:42
Pogledaj originalni članak

Čak i njen hrvatski izdavač Znanje romane Darije Desombre uspoređuje s Danom Brownom. Naravno, riječ je o marketinškom triku, ali ta je usporedba po mnogo čemu i literarna uvreda za ovu Ruskinju, koja od 2000. godine živi u Parizu. Primjerice glasoviti Brownov prvijenac “Da Vincijev kod” tek je uspjela prerada motiva iz glasovite knjige “Sveta krv, sveti gral”, dok je roman Darije Desombre “Kolekcionar grijeha” (Znanje, urednica Bojana Franić, prijevod Tatjana Radmilo, 119 kuna) zapanjujući triler koji nas vodi kroz današnju Moskvu, ali i priča o drevnoj prošlosti ovog grada.

Prvi je to roman u kojem ova autorica, rođena u Sankt Peterburgu, gdje je završila čuvenu umjetničku školu Ermitaž, predstavlja glavnu junakinju svog krimića – mladu pravnicu Mašu Karavaj. Ovdje ona kako bi diplomirala stiže na praksu u policiju, gdje se svojim jedinstvenim uvidom u svijet i um serijskih ubojica (jer i njen otac stradao je od takvog zločinca) brzo uključuje u najvažniju istragu. I dok se leševi gomilaju u Moskvi, postaje jasno da nije riječ samo o utrci s vremenom, već i ubojici koji vreba sve oko Maše.

Uzbudljiv je ovo roman na nekoliko različitih razina. Ona prva svakako je zanimljiva priča i novi, drugačiji glavni junaci. Druga razina je sadašnjost i prošlost Moskve, grada u koji ljubitelji suvremenog kriminalističkog romana i ne zalaze često. A ona najzanimljivija svakako je misticizam pravoslavlja povezan sa svetim gradom Jeruzalemom, ali i vjerskim fanatizmom.

Stoga je ovo zanimljivo štivo za sve koji vole uzbudljive i drugačije trilere, policijske potrage koje nisu napisale po shemi “dobar i loš policajac”, kao i priče o zemljama i mjestima stoljetne povijesti. Očito je ovo i novi početak još jednog serijala trilera u kojem će čitatelji strepiti nad sudbinom glavnih junaka.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.