"ponoćno sunce"

Nastavak popularne vampirske sage i na hrvatskom jeziku

Nastavak popularne vampirske sage i na hrvatskom jeziku
10.12.2020.
u 11:16
U izdanju Lumena i prijevodu Marka Marasa objavljen je novi roman Stephenie Meyer "Ponoćno sunce".
Pogledaj originalni članak

Novi roman Stephanie Meyer “Ponoćno sunce” konačno je objavljen i na hrvatskome jeziku u izdanju Lumena i prijevodu Marka Marasa. Riječ je o nastavku književnog serijala započetog romanom “Sumrak” prije petnaest godina. U knjizi “Ponoćno sunce” koja je nakon američke premijere ovog ljeta imalo odličan učinak jer je u prvih tjedan dana nakon objavljivanja prodano milijun primjeraka, Meyer donosi priču o eteričnoj Belli Swan i vampiru Edwardu Cullenu, ali iz Edwardove, dakle vampirske optike.

A Edwarda njegova književna majka smatra izuzetno tjeskobnim likom kojem je, kako je izjavljivala, morala posvetiti posebnu knjigu kako bi dodatno objasnila motive koji su ga nagnali da se upusti u strastvenu i neprirodnu ljubavnu vezu s “nevampiricom” koja ga je zavela, ali time i sebe dovela u životnu opasnost. Zanimljivo, nacrt rukopisa novog romana o likovima koji povezuju nespojivo, tj. ljudski i vampirski svijet, još 2008. pojavio se na internetu, što je Meyer osudila kao kršenje njezinih ljudskih i autorskih prava. Čak je izjavila da zbog tog piratskog ispada nikada neće objaviti roman. No ni ta internetska diverzija, koja je teoretski mogla biti i dio pomno isplaniranog reklamnog testiranja tržišta, nije ubrzala službeno objavljivanje novog romana koji je dugo ‘zrio’ u autorskim ladicama. A sada je opet pozornost javnosti usmjerio na Meyeričin romantični, idealizirani, ali i tajnoviti vampirsko-ljudski svijet.

Fanovi opsežne sage o erotiziranim vampirima koja je zaludila tinejdžere do sada su progutali sto milijuna primjeraka knjiga koje su prevedene na čak četrdesetak jezika i postale apsolutni izdavački fenomen.

Kako su romani “Sumrak”, “Mladi Mjesec”, “Pomrčina” i “Praskozorje” i ekranizirani, i to s Kristen Stewart i Robertom Pattinsonom u glavnim ulogama, fama o Sumrak sagi postala je još veća i dodatno utabana pa mnoge podsjeća na književne i filmske serijale o neodoljivom Harryju Potteru. Treba znati i da je utržak filmova o Belli i Edwardu bio doista izniman – ukupno iznosi 3,3 milijarde dolara. Filmovi o vampirima koji ne sišu krv zarađivali su više nego filmovi o Jamesu Bondu.

Serijalom romana “Sumrak” “Meyer je redefinirala odrednice horora s vampirima dovršivši proces koji je započela Anne Rice koja je tim bićima ubrizgala zavodljivost. Implementirajući nadnaravne vampirske i vukodlačke moći u područje tinejdžerske literature, Stephanie Meyer razigranim je stilom uspjela stvoriti djelo koje je steklo status književnog fenomena i koje još uvijek magično privlači nove čitatelje”, veli urednica knjige Miroslava Vučić.

Američka autorica Stephanie Meyer napisala je i romane “U sebi” i “Kemičarka”. Triler “Kemičarka” o američkoj agentici koja mora dokazivati vlastitu nevinost pri čemu se fatalno zaljubljuje također je objavio Lumen. Zanimljivo, i britanska autorica J. K. Rowling je nakon megapopularnog serijala o čarobnjaku Harryju Potteru nastavila pisati dopadljive kriminalističke romane, doduše ne pod svojim punim imenom, nego pod pseudonimom Robert Galbraith.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.