Foto: Klovićevi dvori
Foto: Klovićevi dvori
Foto: Klovićevi dvori

Nakon tri desetljeća Becić opet u Zagrebu

10. 09. 2018. u 11:08 0
Klovićevi dvori izložbenu jesen otvaraju retrospektivama Arbanas, Reisera i Becića. Bit će izložena i nikad viđena Becićeva djela, a izbor od 200 djela Nikole Reisera vidjet ćemo u povodu stote godišnjice njegova rođenja.

Izložbenu jesen Galerija Klovićevi dvori obilježit će trima velikim retrospektivama. Sezonu 4. listopada otvara retrospektiva grafičarke Nevenke Arbanas.

Otvorenje u petak Prošetali smo izložbom Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona

Autorski tim koji čine akademik Tonko Maroević, akademik Luko Paljetak, Nevenka Arbanas i Koraljka Jurčec Kos pripremio je izbor od oko 350 radova, a zasnovan je na grafikama velikih formata. Hvalevrijedan niz nastavlja se već 8. studenoga otvorenjem retrospektive Nikole Reisera u povodu stote godišnjice njegova rođenja.

Iako generacijski pripada skupini hrvatskih umjetnika stasalih početkom pedesetih godina prošlog stoljeća koja je pribjegla novom vidu umjetnosti zakoračivši u apstrakciju, Reiser je njegovao autentičan likovni izraz. Bit će obuhvaćene sve faze njegova rada, oko 200 umjetnina, slika, crteža, grafičkih mapa.

120 godina Umjetničkog paviljona Na prvu izložbu 1898. došla je trećina Zagrepčana: mnogi su bili šokirani zbog erotike

Posebna je poslastica, posebice zato što tako nešto u Zagrebu nismo imali priliku vidjeti posljednjih 30 godina, prije koliko je bila upriličena njegova posljednja retrospektiva, izložbena retrospektiva Vladimira Becića. Autori su izložbe prof. dr. sc. Zvonko Maković i kustosica Iva Sudec Andreis, a otvorenje je 6. prosinca.

Odabrana su djela iz nacionalnih, inozemnih javnih i privatnih zbirki koja će predstaviti cjelovito Becićevo slikarstvo. K tome, u posljednjih se desetak godina pojavio niz njegovih nikad pokazanih remek-djela koja u bitnoj mjeri, uz novu interpretaciju, mijenjaju predodžbu o njegovu radu, ali i hrvatskoj modernoj umjetnosti prve polovice prošloga stoljeća što događaju dodaje posebno senzacionalnu notu.

Od Bukovca do Klimta Naši modernisti konačno se vraćaju na europsko tlo

Uz Miroslava Kraljevića, Josipa Račića i Oskara Hermana, Becić čini skupinu koja je udarila temelje moderne hrvatske umjetnosti. U Prvome svjetskom ratu Becić je kao ratni reporter boravio na bojišnicama u Srbiji i na jugu Balkana izvještavajući o ratnim zbivanjima francuske ilustrirane magazine (L’Illustration). Tako se tim aspektom njegova djelovanja dobiva potpuno nova slika o Beciću koji će poslije postati cijenjeni profesor, akademik i građanski slikar. Ovom izložbom Becića se želi interpretirati na nov način.

OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".