Mjesec frankofonije

Menenocle Jason i Pierre Guitard: Mi smo čuvari akadijske tradicije

05.03.2019.
u 15:25
Menenocle Jason i Pierre Guitard na svojoj će prvoj europskoj turneji posjetiti i Zagreb večeras u Saxu s početkom u 19.30
Pogledaj originalni članak

Zvuci outlaw melodija pomiješani sa svojevrsnim retro countryjem zajedno s fuzijom indie rocka i country folka obilježit će početak Mjeseca frankofonije u Hrvatskoj, koji će se održati u jedanaest gradova kroz 150 kulturno-umjetničkih događaja. Naime, kanadski glazbenici Jason LeBlanc, umjetničkoga imena Menenocle Jason, i Pierre Guitard na svojoj će prvoj europskoj turneji posjetiti i Zagreb te će večeras u Saxu s početkom u 19.30 donijeti dašak tradicionalne kanadsko-frankofonske akadijske glazbe.

Vremeplov u Novu Francusku

– Teško je opisati stil glazbe, ali mogu reći da volim pomalo tužne tekstove uglazbiti veselom melodijom tako da publika zapravo može i plesati na tužne pjesme uz moju glazbu. Oni koji ne slušaju toliko riječi mogu steći neki potpuno drugačiji dojam o mom radu – rekao je uoči koncerta Pierre Guitard dodavši kako zagrebačka publika na večerašnjem koncertu može očekivati puno dobroga humora i još više odlične glazbe. Stojeći na prvoj crti obrane akadijske kulture, glazbeni dvojac Jason i Guitard promovira svoju tradiciju, ne samo kod nas nego i u svojoj domovini budući da su Akadijci na neki način u Kanadi majorizirani. Najbolji način na koji već godinama njihovi sunarodnjaci pokazuju revolt upravo je glazba. Upravo odatle i dolazi stara izreka da su svi Akadijci rođeni s pjesmom u venama i glazbom u otisku prsta. O akadijskoj kulturi posebice eksplicitno govori Menoncle Jason koji će i večerašnjim koncertom na neki način postaviti vremeplov kojim će svi posjetitelji otputovati u pitoreskne krajobraze Nove Francuske.

– Kroz glazbu sam stvorio Menonclea, čovjeka iz ruralne Kanade kojeg muče vlasničke knjige, režije i piće. Sve što on proživljava inspirirano je događajima iz moje vlastite obitelji, a otpjevano je na francuskom, i to na dijalektu chiac. Time, mislim, dajem najbolji uvid publici u nekadašnji život u Sjevernoj Americi, posebice ruralnoj Akadiji – govori Menoncle Jason.

Glazba inspirirana prošlošću

Najviše ga, kaže, inspiriraju Elvis Presley, Johnny Cash i Johnny Rivers, kao i fenomen izoliranoga života daleko od urbanoga. Tako, recimo, u oslikavanju života na selu glavni motivi njegovih pjesama postaju rodni kraj, susjedi, losovo meso, postavljanje zamki za medvjede, gradnja krovova, kartaške igre...

Oba glazbenika pjevaju o poprilično teškim temama inspiriranim prošlošću vlastitoga naroda, ali uz suptilan humor.

– Najviše me inspiriraju mračna mjesta na koja se mogu povući kada mi je teško. Život je poprilično kompliciran i zapravo ne govorimo u društvu dovoljno o tome, a glazba je svakako najbolji kanal kroz koji možemo potaknuti ljude da razmišljaju o životu – govori Guitard.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.