EBU

Marija Nemčić izabrana u vrh europskih RTV moćnika

21.11.2008.
u 17:36
Pogledaj originalni članak

Nakon što je godinama bila u predsjednica televizijskog odbora European broadcasting uniona (EBU), Marija Nemčić pomoćnica glavnog ravnatelja HRT-a izabrana je u izvršni odbor predsjedništva EBU-a. Kao jedina žena od ukupno devet članova, Marija Nemčić preuzet će nove funkcije te na taj način pomoći hrvatskoj javnoj televiziji.

Prisavlje u Europi
– Brinuti ću o razvoju europske televizije, radija te pravnim i tehničkim stranama javnih medija. Izabrale su me kolege iz aktivnih zemalja članica, dakle 56 zemalja u Europi i još dvadesetak zemalja izvan nje.

To je veliko priznanje, meni kao jedinoj ženi u tom tijelu, ali i HRT-u – otkriva Marija Nemčić, predstavnica HRT-a u Europi. S obzirom na to da će i dalje sjediti na Prisavlju, novim angažmanom direktno će se boriti da HRT bude najbliži svim novitetima te da za HRT ostvari sve moguće privilegije.

– EBU je zadužen za kupnju sportskih prava, digitalni radio i nositelj je raznih projekata, pa ćemo iz prve ruke dobivati i smjernice za razvoj programa. Ipak je EBU najveće lobističko tijelo za javnu radioteleviziju – objašnjava M. Nemčić, kojoj do prestižne titule nije bilo lako doći.

– Počelo se komplicirati, svađali su se. Svi su imali tri tjedna za žalbe, pa se kolega iz Grčke žalio na Alžirca i pobijedio – kaže M. Nemčić.

U društvu RTV moćnika
Na izbor jedine žene, u sam vrh izabrane od predsjednika i potpredsjednika EBU-a, kolege nisu imale zamjerke.

– Ponosna sam! Na mjestu sam gdje se donose odluke i pokreću promjene – kaže Nemčić, nova članica visokog društva europskih televizijskih “moćnika”.


Dobit će znanje, ali ne i novac

– Preduvjet za izbor na ovakav položaj je da je organizacija međunarodno priznata, a HRT to je. Svoj ću posao obogatiti novim znanjem, ali za posao u EBU-u neću biti plaćena – kaže M. Nemčić. S novim položajem dobit će priliku sudjelovati i u predstojećoj reorganizaciji EBU-a.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr