smrt producenta

Lustigovih top 5: Schindlerova lista, Gladijator, Pad crnog jastreba...

14.11.2019.
u 11:49
U Jugoslaviji je radio partizanske filmove, a u Hollywoodu akcijske i povijesne spektakle
Pogledaj originalni članak

Veliki producent Branko Lustig karijeru je započeo kultnim jugoslavenskim filmovima kao što su "Ne okreći se, sine" i "Kozara" te najvećim inozemnim produkcijama koje su se snimale u našoj zemlji, među kojima su "Guslač na krovu", "Sofijin izbor", "Limeni bubanj", "Vjetrovi rata" i "Rat i sjećanja". Nakon odlaska u SAD, radio je na velikim akcijskim i povijesnim spektaklima, a suradnje sa Stevenom Spielbergom i Ridleyem Scottom donijele su mu i dva Oscara!

1) Schindlerova lista, 1993., R: Steven Spielberg

Spielbergov slavni film o Holokaustu lansirao ga je među producentske zvijezde i donio mu prvog Oscara, nakon čega je krenuo u dugogodišnju suradnju s Ridleyem Scottom

2) Gladijator, 2000., R: Ridley Scott

Drugog Oscara zaradio je epskim spektaklom u čijoj je glavnoj ulozi bio Russell Crowe. Njegov prvi važniji film snimljen s Ridleyem Scottom te je godine osvojio čak pet kipića!

3) Pad crnog jastreba, 2001., R: Ridley Scott

Film na čijem se snimanju, prema vlastitom priznanju, najviše namučio bavi se slučajem elitnih američkih vojnika u Somaliji i smatra se jednim od najboljih akcijskih filmova s početka dvijetisućitih. Osvojio je dva Oscara.

4) Američki gangster, 2007., R: Ridley Scott

Dva Oscara osvojila je i kriminalistička drama snimljena po istinitim događajima, s Denzelom Washingtonom i Russellom Croweom u glavnim ulogama, opet u režiji Ridleya Scotta koji se godinama nije odvajao od Lustiga

 

5) Sofijin izbor, 1982., R: Alan J. Pakula

Legendarna drama s Meryl Streep bila je jedan od prvih Lustigovih koprodukcijskih uspjeha, osvojivši nagradu Oscar za najbolju glavnu glumicu te još četiri nominacije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar miyamoto
miyamoto
13:51 14.11.2019.

Najbolji je Black Hawk Down. Film koji se može gledati uvijek.

DE
derin
14:55 14.11.2019.

Velikan koji je naveliko zadužio hrvatski film i kulturu, kojem će se nadam društvo brzo odužiti. Počiva u miru. Lustig, Višnjić, Zrinka Cvitešić su perjanice naše filmske umjetnosti,a ovo što doma gledamo jugonostalgiju na žešće, umjesto filmove koji se bave svakodnevicom je žalost žešća.

Avatar miyamoto
miyamoto
14:08 14.11.2019.

Partizanski filmovi su bili nevjerodostojni. Ustaše su prikazivani kao neprijatelji a oni su zapravo bili najbolji prijatelji, a partizani su zapravo bili neprijatelji