manifestacije

Kultura zbog kiše završila u minusu

Foto: Grgur Žučko/pixsell
INmusic festival 2014
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
Motovun film festival
08.08.2014.
u 15:35
Zbog otkazivanja izvedbi Talijani žele natkriti poznatu Arenu di Verona
Pogledaj originalni članak

        Prevrtljivo vrijeme ovog ljeta namučilo je talijanske organizatore pa je izgledno da će Arena di Verona dobiti krov – gradonačelnik Flavio Tosi ozbiljno razmišlja natkriti 2200 godina star rimski amfiteatar, što će biti vrlo izazovno za arhitektonsku struku. I na Ljetnim igrama zadnje srijede u srpnju otkazani su svi programi zbog kiše, što za sobom vuče financijske posljedice pa je i intendant igara Krešimir Dolenčić više puta istaknuo kako festival slavi 65. obljetnicu, ali još nema izvedbenu dvoranu u Dubrovniku.

Nesretne slučajnosti

Problema je bilo i u Zagrebu.U nepuna četiri tjedna Histrionskog ljeta na Opatovini otkazano je osam predstava, a za usporedbu, lani je tijekom srpnja i kolovoza otkazano devet predstava.

– Scena je prevelika i fiksno prilagođena Opatovini pa ju je nemoguće preseliti u Histrionski dom. Zbog kiše prodaja ulaznica uvijek je slabija – poručili su iz propagande.Ambijentalna baletna predstava “Šumovi mora” koreografkinje i redateljice Ljiljane Gvozdenović premijeru je trebala imati u romantičnom dvorištu galerije Gala u Gundulićevoj ulici. Osmišljena je za publiku koja tijekom ljeta ostaje u Zagrebu, no u posljednji trenutak prebačena je u zatvoreni prostor Centra mladih Ribnjak.

– Riječ je o predstavi napravljenoj za romantično zeleno dvorište pa je zatvoreni prostor bio posljednji izbor, no na kraju smo bili sretni da smo uopće pronašli prostor. Svakako ćemo nastojati da se na jesen, kad uvjeti dopuste, balet izvede u Gundulićevoj – rekla Đenisa Pecotić, autorica zanimljivih kostima kojima je spojila modernost i kičasti barok.

Strepe zbog Špancirfesta

I velik broj izvedbi na Ljetnim večerima Teatra Exit selio se u prostor kazališta u Ilici 208. Srećom, otkazana je tek jedna predstava.

– Ove se godine poklopilo više nesretnih slučajnosti, s jedne strane kiša, a s druge radovi ispred muzeja. Zbog zatvorenih vrata muzeja i prodaja karata za predstave bila je slabija nego proteklih godina – rekao je umjetnički ravnatelj Teatra Exit Matko Raguž. I na Riječkim ljetnim noćima otkazana je izvedba predstave Cavalleria rusticana zbog nevremena, a raspored su mijenjali i na filmskom festivalu u Puli. Kiša je srećom uglavnom zaobišla Motovun, kojem je poremetila samo otvaranje, no zato je u lipnju “potopila” Otok mladosti tijekom INmusica. Budući da se nestabilno vrijeme najavljuje i za kolovoz, Varaždinci strepe za Špancirfest, koji počinje 22. kolovoza.  

>>  Vrijeme je da Igre dobiju izvedbenu dvoranu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
16:46 08.08.2014.

Kažete da je kiša kriva, ajde dobro neka bude kako vi kažete kulturni radnici , nema razloga da vam nevirujemo, mislim ima razloga da vam nevirujemo al neka vam bude ovaj put.....