Zatvara se studio smijeha

Komičari traže status slobodnih umjetnika, bez njega su na razini birtijaških zabavljača

Komičari traže status slobodnih umjetnika, bez njega su na razini birtijaških zabavljača
05.06.2020.
u 10:26
Korona i potres zadnji su u nizu nesretnih događaja koji su doveli do zatvaranja Comedy Cluba, prostora Studija Smijeha i prvog komičarskog kluba u Hrvatskoj.
Pogledaj originalni članak

Zatvara se Studio Smijeha - vijest je koja je odjeknula Zagrebom prošlog tjedna. No, kaže nam njegova voditeljica i jedna od pionirki stand up komedije u Hrvatskoj Marina Orsag, to nije kraj. Zatvorit će se samo Comedy Club, službeni prostor Studija Smijeha u Gajevoj ulici. Do toga je došlo spletom nesretnih okolnosti koje su pratile ekipu Studija od početaka, prije deset godina. Njihov prvi prostor, i to mnogo veći, pravi kazališni te ujedno prvi komičarski klub u Hrvatskoj, nalazio se u Vlaškoj. Međutim, 2014. u klub je provaljeno i iz njega odnesena oko 60.000 kuna tehničke opreme.

Niz nesretnih događaja

Opet su bili na početku. Uslijedila je nesreća s računovodstvenim servisom koji im je “zeznuo poreze”, što ih je, kaže nam Orsag, oštetilo i više nego cijela krađa. U novom prostoru dočekali su ih novi financijski problemi a zatim su ih dotukli korona i potres.

– Dva mjeseca pauze i potres su nas potpuno unazadili. Zgrada je u samom centru grada, dobila je crvenu naljepnicu i vlasnik je odlučio prodati prostor – govori Orsag, čiji je stan u potkrovlju te zgrade ozbiljno stradao, a ona se posljednjih mjeseci seli iz jednog privremenog smještaja u drugi.

Ipak, srž problema nisu ni financije ni prostor, ma ni potres i pandemija. Problem je sistemski – stand up komedija nije, kao što je slučaj u mnogim drugim državama, priznata kao grana umjetnosti ili kulturna djelatnost. Stand up komičari ne mogu dobiti status samostalnih umjetnika, njihove organizacije ne mogu biti ustanove u kulturi, a zbog toga ih more veći porezi i nedostatak potpora kakve dobivaju kulturnjaci.

– Mi smo izgleda na razini birtijaških zabavljača i nemamo baš nikakav status. Kino karte, ulaznice za koncerte, na sve je smanjen porez, a nama su sve ulaznice na 25 posto. Ne možemo dobiti status umjetnika, napraviti umjetničku organizaciju, Comedy Club ne može biti prostor u kulturi, a to bi pomoglo da ova priča dobije drugačiju notu. Mi smo od starta morali priču formirati kao biznis i udrugu i nismo mogli dobiti nikakvu potporu. Stand up jest izvedbena umjetnost, ali na nju se tako uopće ne gleda. Status umjetnika mogli bismo dobiti i na osnovi scenarija, režije i izvedbe, jer sve radimo sami. No, za to bi se trebao dogoditi neki presedan, osnovati odbor koji će raspisati parametre i pravila za dobivanje statusa umjetnika. Dobrodošlo je bilo što nam olakšava te poreze, da nam se ne skače konstantno po kičmi. Apsurdno je da imamo manji porez na alkohol nego na nečija autorska djela – kaže komičarka koja je prije petnaestak godina gotovo samostalno pokrenula stand up scenu u Hrvatskoj.

A ono što svjedoči “niskom” položaju stand upa u našem društvu jest i što malo tko zna da je upravo Hrvatska prva zemlja u kojoj se na ovim prostorima razvio stand up. Srbija, Slovenija, BiH – svi su kasnili za nama. Unatoč tome, komedija je u tim zemljama na većoj cijeni. U Srbiji tako, govori Orsag, komičari svoje zanimanje mogu upisati i u radnu knjižicu, nešto što je ovdje nezamislivo. Već dugi niz godina hrvatski komičari lobiraju za bolji položaj, a pokrenuta je i peticija kako bi im se mogao dodijeliti status umjetnika. Komičari Studija Smijeha, dupkom su punili i dvorane poput Lisinskog, osvojili mnoga međunarodna priznanja, organizirali preko petsto nastupa godišnje i više od dvadeset festivala. No, institucije šute. Za potrebe ovog članka kontaktirali smo i Ministarstvo kulture kako bismo ih upitali jesu li upoznati s težnjama standupovaca i postoje li planovi da se njihova djelatnost i službeno prizna kao dio kulture, no odgovor još nismo dobili.

Unatoč svim nedaćama s kojima se hrvatski komičari moraju nositi te zatvaranjem centralnog mjesta komedije u Hrvatskoj, ne planiraju dići ruke od svoje struke. Ljubitelji komedije ne trebaju se brinuti – Studio Smijeha novi će privremeni dom naći u Shock Show Industryju u sklopu kluba Katran, a pripremaju i posebnu seriju nastupa ove jeseni s kojima će obići sve kvartove u Zagrebu. A oni koji žele uloviti zadnju dozu smijeha u klubu u Gajevoj, mogu uživati u gorko-slatkom vikendu zatvaranja i Best of stand upu ladies nighta i svih sezona na kojem će nastupati neki od najboljih hrvatskih komičara.

Zadnji oblik slobodnoga govora

– Iskreno mislim da je stand up komedija jedan od posljednjih oblika slobodnoga govora u Hrvatskoj. I ako ikoga srce boli što se zatvara jedini comedy klub u Hrvatskoj, to sam ja. Ali nakon petnaest godina stvaranja scene i izostanka razumijevanja od ostalih, pogotovo komičara koje je Studio “odgojio”, umorna sam. Da razumiju da, ako netko ulaže u njih, to treba vratiti kako bi cijela priča dalje funkcionirala, sve bi bilo lakše. Nažalost, nije tako od samog početka, više se misli na sebe nego na scenu i zato je vrijeme da i ja počnem misliti malo na sebe. Treba mi logistička pauza da vidim što i kako dalje. Kada bih ponovno otvarala klub, ciljala bih na nešto s manje mjesta, intimnije – to mi je ideja za mirovinu. A nadam se i da će na idućim izborima za gradonačelnika pobijediti Tomislav Tomašević jer sam sigurna da bismo odmah dobili gradski prostor – je l’ da, Tomislave? – zaključuje duhovito Orsag. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.