Izložba u NMMU

Koje su mašine fascinirale naše moderne umjetnike?

Foto: NMMU
Koje su mašine fascinirale naše moderne umjetnike?
26.01.2022.
u 09:16
U NMMU izložena su 54 djela hrvatskih umjetnika s motivima strojeva i industrije.
Pogledaj originalni članak

Izložba "Stroj u vrtu", sastavljena od djela hrvatskih umjetnika od početka 20. stoljeća do danas, koja svojim motivima strojeva i industrije svjedoče o povezanosti društvenih zbivanja i umjetnosti, otvorena je u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. Prema koncepciji kustosa Klaudija Štefančića izložena su 54 djela hrvatskih umjetnika među kojima su Vladimir Becić, Ivo Deković, Marijan Detoni, Jadranka Fatur, Ivan Picelj, Vjenceslav Richter, Miroslav Šutej, Mladen Veža i drugi.

– U počecima 20. stoljeća, dok je Hrvatska bila pomalo marginalizirana unutar Austro-Ugarske, prodori društveno-ekonomske modernizacije bili su vrlo skromni, pa i umjetnost ostaje po strani i ne reagira na društvene promjene. Onog trenutka kada strojna tehnologija i uglavnom ekonomska modernizacija snažnije obuhvaćaju i ovaj dio bivše carevine, a onda i Kraljevine SHS, u umjetnosti, književnosti i drugim disciplinama mogu se pratiti motivi i teme koji su izravno povezani sa strojevima, industrijom, tvornicama, proizvodnjom, rekao je kustos Štefančić.

Predstavljajući izložbu novinarima, objasnio je i kako je intenzivniji odnos između ekonomske modernizacije i umjetnosti započeo pred sam Prvi svjetski rat, zahuktao se između dva rata, a u socijalističkom razdoblju paradigma se mijenja, s obzirom na to da je to društvo od industrije očekivalo nešto sasvim drugo u odnosu na ono prije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.