46. Dani satire Fadila Hadžića

Karel i Jozef Čapek: Kukci... zaustavljena priča

Foto: HNK Split
Karel i Jozef Čapek: Kukci... zaustavljena priča
03.06.2022.
u 08:45
10. 6., petak, KEREMPUH, 20 sati; HNK SPLIT; Redatelj: Saša Anočić; Igraju: Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Ka- čić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić, Monika Vuco Carev
Pogledaj originalni članak

Ovo je najtužnija predstava na ovogodišnjim Danima satire, jer svi kazalištarci, ali i kazališna publika, znaju da je upravo to zadnja predstava koju je režirao Saša Anočić, prije svoje iznenadne i prerane smrti. Saša je tog dana u Splitu završio probu, sjeo u automobil i dovezao se kući u Zagreb. Na parkiralištu pred svojim domom se srušio i spasa nije bilo.

Kada je onaj prvi, najveći šok popustio, svi su ljudi od teatra rekli: “Otišao je sretan s ovog svijeta, radeći ono što je najviše volio, režirajući još jednu kazališnu čaroliju.” Iz HNK Split poručuju: “Redatelj predstave Saša Anočić zauvijek nas je napustio tri tjedna prije premijere. Ansambl predstavu, sada nazvanu ‘Kukci... zaustavljena priča’ izvodi kao dug preminulom Saši i posvetu zajedničkom radu s njim.” A priča je to o čovjeku koji zađe u svijet kukaca, kukaca koji je ponašaju baš kao ljudi, sa svim vrlinama i manama. Vodeći nas kroz izmaštani svijet kukaca, ova nas drama britkim, ali i toplim češkim humorom i ekspresionističkim metaforama podsjeća na sve važne točke u životnom ciklusu – od rođenja, preko spolnog i interesnog udruživanja, borbe za egzistenciju i opstanak do smrti kao epiloga koji nam je svima zajednički.

Ispreplitanjem humora s britkom filozofijom opstanka, ova predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.