Hrvatsko kiparstvo

Kakva se erotika krije u dva zajašena Kožarićeva kozlića?

Foto: arhiva VL
Kakva se erotika krije u dva zajašena Kožarićeva kozlića?
08.07.2010.
u 18:36
Kustosica izložbe je Jasminka Poklečki-Stošić, a prije Ljubljane već ju je vidjela publika u Beču, Berlinu, Bratislavi, Trstu i Zagrebu.
Pogledaj originalni članak

Kako je kiparica Marija Ujević-Galetović prikazala sebe u bronci i kamenu prije tridesetak godina, kako je vidjela Krležu, kakav je erotizam dočarao Ivan Kožarić postavivši zajašena dva obična drvena “kozlića” koji su uobičajeni rekvizit iz stolarskih radionica, ovih dana može vidjeti i publika u Ljubljani na izložbi “Suvremeno hrvatsko kiparstvo”.

Reprezentativna izložba suvremenog kiparstva u Hrvatskoj predstavlja sedamnaest autora s pedeset i jednim radom, a otvorena je u Galeriji Jakopič Mestnoga muzeja Ljubljana. U odabiru kustosice Jasminke Poklečki-Stošić izložba je sastavljena od raznolikih, klasičnih kiparskih djela do apstraktnih formi i konceptualnih rješenja. Zastupljeni su ponajviše umjetnici srednje generacije: Petar Barišić, Marina Bauer, Peruško Bogdanić, Slavomir Drinković, Vladimir Gašparić Gapa (spomenik na slici), Kažimir Hraste, Ljubo de Karina, Alem Korkut, Kuzma Kovačić, Siniša Majkus, Božica Matasić, Damir Mataušić, Matko Mijić, Dalibor Stošić i Mirko Zrinšćak te dvoje već spomenutih veterana izrazitog vitaliteta i kreativne slobode – Kožarića i Ujević-Galetović.

Ta putujuća izložba do sada je predstavljena u Beču, Berlinu, Bratislavi, Zagrebu i Trstu. Izložba se može razgledati do 27. srpnja, a ovaj pregled hrvatskoga aktualnoga kiparstva sastavljen je tako da gledatelj ima uvid u najširi raspon autorskih rukopisa i generacijske pripadnosti umjetnika. Riječ je o klasičnom kiparstvu koje svoje forme, volumene i prostorne “zapremnine” ima u materijalima kao što su kamen, drvo, staklo, metal, bronca i željezo, kao i kombinacijama istih tih materijala.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.