Nova knjiga: A. J. Finn "Žena na prozoru"

Kako se diše, jede, spava i živi s osjećajem krivnje koji razara dušu

Foto: Arhiva Profil
Kako se diše, jede, spava i živi s osjećajem krivnje koji razara dušu
02.05.2018.
u 11:07
Pogledaj originalni članak

Jedna žena više nije u stanju izaći iz vlastitog doma, čak ni pred vrata kuće, na stazu u vlastitom dvorištu. Ona živi u zamišljenoj sigurnosti svog doma, a kako odmiču stranice ovog psihološkog trilera, čitatelji doznaju što ju je dovelo u takvo stanje poluživota.

To je okvir romana “Žena na prozoru” A. J. Finna (Profil, urednica Adriana Piteša, prijevod Lada Furlan Zaborac, 129 kuna), romana koji donosi novu dimenziju u već mnogo puta korištenu šprancu: žena s tajnom, izgubljena žena koja pije i uništava se lijekovima, jer ne zna kako nastaviti vlastiti život.

Taj novi detalj ovdje je agorafobija, ali samo kao jedan od simptoma PTSP-a. Naime, na početku priče čitatelj glavnu junakinju – dječju psihologinju Annu – upoznaje kao osobu koja živi odvojeno od supruga i kćeri, sama u velikoj kući, ženu koja dane provodi gledajući što se događa u domovima susjeda, igrajući šah na računalu i gledajući stare crno-bijele filmove, među kojime je, naravno, i Hitchcockov klasik “Prozor u dvorište”. No, kako priča odmiče, nakon što ona vidi brutalno ubojstvo koje se dogodilo u kući preko puta, postaje jasno da je njena priča mnogo složenija.

Negdje na polovici knjige naslućuje se da suprug i kći više nisu živi, a iz detalja o njihovoj pogibiji postaje jasno i zašto Anna uspijeva traumu preživjeti samo u četiri zida. U tom trenutku autor ovaj roman pretvara u priču o osjećaju krivnje. Tada pratimo Annu koja pokušava iznova naučiti disati, jesti, spavati i živjeti s najtežim osjećajem krivnje. To ovaj roman, koji sadrži i obrat koji se očekuje na kraju priče, izdvaja iz sve većeg mnoštva sličnih priča koje se brzo čitaju, ali i još brže zaboravljaju. A daljnji uspjeh ovisi o kvaliteti filma za koji su prava već otkupljena.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.