"potraga za pticom vremena"

Jedan od rijetkih nastavaka koji nije pokvario čaroliju svoga prethodnika

Foto: Fibra
Jedan od rijetkih nastavaka koji nije pokvario čaroliju svoga prethodnika
16.04.2021.
u 14:54
O novim stripovima na hrvatskom tržištu piše Marko Šunjić, izdavač i strip-entuzijast.
Pogledaj originalni članak

Znate ono kad se na sceni pojavi neki novi, iznimno talentirani autor, kratko zabljesne i onda netragom nestane nikad ne ponovivši početni uspjeh? One hit wonder, što bi se ono reklo po domaći? E pa, Regis Loisel nije te sorte. Otkad je sredinom sedamdesetih ušao na strip-scenu, Regis Loisel ne prestaje nizati izuzetno uspješne stripove (kako u komercijalnom, tako i u umjetničkom pogledu) i danas se smatra jednim od najvećih živućih strip-autora u Francuskoj. A sve je započelo 1975. stripom “Potraga za Pticom vremena” koji je prema scenariju Sergea Le Tendrea objavljivao u časopisu Imagine. Smatrajući da sama priča ima puno veći potencijal i da nije doživjela priželjkivani uspjeh, autori tpopočetkom osamdesetih predlažu velikoj i slavnoj izdavačkoj kući Dargaud nešto promijenjenu i dorađeniju verziju koja će ih, kasnije će se pokazati, nakon što je 1982. objavljen prvi album, lansirati među zvijezde. Loisel i Le Tendre su među prvima u Francuskoj uronili u žanr epske fantastike i to se pokazalo punim pogotkom za uzbuđenjima žednu francusku publiku.

Bio jednom, vrlo davno, u burnom kraljevstvu Akbara, prokleti bog po imenu Ramor, kojeg su njegova božanska braća uspjela zatočiti u školjku. Čitajući Knjigu magije, princeza-čarobnica Mara otkriva magičnu formulu kojom zauvijek može vezati Ramora za školjku. No, za to joj je potrebna Ptica vremena! Slavni vitez Bragon, njezin nekadašnji zaručnik, kreće u potragu za Pticom te sa sobom vodi i zanosnu Hermelinu, Marinu kćer. U toj im se pustolovini prepunoj opasnosti i izazova pridružuju mnogi junaci.

Trebat će im velika hrabrost da se dokopaju daleke, nepoznate zemlje u kojoj se krije čudesna Ptica vremena.

Priča slijedi klasičan predložak epske fantastike prema kojem družina junaka traga začudnim, neobičnim i opasnim svijetom u potrazi za nekim moćnim, spasonosnim bićem ili predmetom, ali ono po čemu se “Ptica” razlikuje od ostalih predstavnika žanra je bogatstvo dodatne opreme. Neobična flora i fauna? Ih. Pregršt humora? A nego kako. Obilje blagih, ali zamamnih erotskih aluzija (ipak većinu publike čine tinejdžeri)? Ma naravno.

Mnoštvo akcije, neobična oružja i nešto brutalniji prikaz nasilja? Koliko vam duša želi. Kad na sve to dodate Loiselov nevjerojatno dopadljiv, elegantan, živ crtež i raskošne boje, postaje poprilično jasno zašto je “Potraga za Pticom vremena” stekla kultni status širom svijeta. Ni domaća publika nije mogla ostati imuna pa su tako “Ratnici s Akbara” postali jedan od najpopularnijih naslova u legendarnoj novosadskoj Stripoteci.

A znate ono kad nakon iznimno uspješnog djela uslijedi nepotreban i lošnjikav nastavak koji samo pokvari čaroliju svog prethodnika. E pa, Regis Loisel nije ni te sorte. Nakon što su 1987. ostavili svoje čitatelje u šoku, zapanjene krajem “Potrage za Pticom vremena”, Loisel i Le Tendre vjerojatno su procijenili da će čitateljima trebati dobro desetljeće da im oproste taj šok.

Osim toga, Loisel je bio zauzet svojim novim hitom, “Petrom Panom”, prvim stripom na kojem je preuzeo sve uzde u svoje ruke, potpisavši scenarij, crtež i boju. Uglavnom, 1998. su se vratili da nam ispričaju drugi dio “Potrage”, događaje koji su se zbili četrdeset godina prije prvog dijela. Prequel, što bi se ono reklo po domaći. Bragon je ovdje još običan mladi seljačić, pun snova o putovanjima i borbama. Mara pak, lijepa kao slika, tek otkriva kako je neodoljivoj princezi lako zavrtjeti glavama i srcima…

E, a znate ono kad autori i producenti shvate da imaju u rukama zlatnu koku i onda je muzu dokle god mogu, rastežući priču u što više nastavaka, jer svaki nastavak predstavlja mamac kojemu fanovi neće moći odoljeti i pravu malu tvornicu novca? E pa… izgleda da Regis Loisel ipak nije savršen. Priznajem, bio sam vrlo skeptičan prema ovom nastavku, ali moram se posuti pepelom i priznati da sam bio u krivu. Ne znam baš točno objasniti kako im je to uspjelo, ali autori su uspjeli zadržati duh izvorne priče, dodati još novih, zanimljivih likova i zapleta, još više drame, akcije i misterija pa 260 stranica prođe u sat vremena da i ne osjetiš i, kad zaklopiš korice, hoćeš još. Imam osjećaj da pola Loiselove karijere leži upravo u toj sposobnosti da te natjera da hoćeš još.

I to je sasvim u redu. Nije lako smisliti dobru navlakušu (cliffhanger, što bi se ono reklo po domaći), a još manje raditi to godinama, ali za Boga miloga… dok je “Potraga za Pticom vremena” bila realizirana i ispričana kroz četiri albuma, autorima će za ispričati sve što se dogodilo prije “Potrage” trebati čak devet albuma. Ali ajde, dobro, nema veze, nemam ništa protiv devet albuma ako će biti dobri i zabavni kao svi dosadašnji, ali ima tu jedan drugi problem.

Od planiranih devet, do sada je u Francuskoj objavljeno šest (Fibra je u ovoj knjizi objavila prva četiri, peti i šesti najvjerojatnije idu dogodine), ali za to im je trebalo dvadeset i dvije godine! Što znači da će im za preostale tri epizode trebati brat bratu još deset godina. A dotad, tko živ, tko mrtav, je li? Da, George R. R. Martine, i tebe gledam, znaš?

Prije potrage

Foto: Fibra

Fibra, Kolorka 176

215 x 280 mm, Tvrdi uvez

260 stranica

280 kn

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.