Senzacionalana izložba antičkih etiketa

Je li se u Sisciji i prije rafinerije živjelo teško?

Foto: Nikola Čutuk/pixsell
28.01.2015., Sisak - U sklopu manifestacije Noc muzeja koja ce u petak biti odrzana u Gradskom muzeju Sisak biti ce otvorena izlozba
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
28.01.2015., Sisak - U sklopu manifestacije Noc muzeja koja ce u petak biti odrzana u Gradskom muzeju Sisak biti ce otvorena izlozba
29.01.2015.
u 14:31
Olovne pločice
 zovu se tesere, a služile su kao potvrde za preuzimanje robe
Pogledaj originalni članak

Titius Vindex kupio je, ili naručio, smeđi ogrtač težak sedam funti, Silius Celsini od istog je trgovca kupio smeđi ogrtač težak 13 funti. S druge strane Magomara je dala sukno na glačanje i za to platila dva denara, a Larisa je za glačanje plavog ogrtača platila jedan denar. Sve su te osobe Rimljani, stanovnici antičke Siscije iz 1. i 2. stoljeća, čiji je trag tako ostao zabilježen na malim olovnim pločicama, teserama, koje su se, poput etiketa koristile u tekstilnim manufakturama. U Sisku je lani pronađen najveći skupni nalaz tesera, pretpostavlja se, u svijetu. Na lokalitetu Sveti Quirin na samo jednom kvadratnom metru nađeno ih je čak 200, a prema popratnom materijalu, pretpostavlja se da je na tom, sjevernom ulazu u Sisciju, nekoć djelovala rimska tekstilna manufaktura.

Slaba kupovna moć?

Tu su stari Siščani, robovi, slobodni građani, vojnici, ostavljali svoju robu na glačanje, pranje ili bojenje ili su pak naručivali i preuzimali novu odjeću. Rimske tesere tako otkrivaju svakodnevnicu antičkog grada. Ove sisačke otkrivaju da ni tada, kao ni u današnjem Sisku, cijene nisu bile visoke, možda i zbog kupovne moći većine, potvrđuju nam kustosi Gradskog muzeja Sisak. No, to može govoriti i da je bila riječ o manufakturi za "običnije" Rimljane, dok su oni bogatiji imali vlastite robove koji su im glačali i čistili odjeću, a luksuznu su robu nabavljali negdje drugdje.

– Tesere su velik izvor informacija o svakodnevnom životu u rimskoj Sisciji. One sadrže ime i prezime osobe koja je ili vlasnik odjeće ili osoba poslana po odjeću. Usto se nalazi i oznaka tkanine, naziv komada odjeće, težina, cijena, upute, ponegdje i boja tkanine. Može pisati treba li odjeću treba glačati, bojiti, očistiti te ide li odjeća dalje na preprodaju. Na ovim pločicama uglavnom je riječ o manjim količinama, pa se čini da je riječ o maloprodaji, s relativno niskim cijenama. Spominju se uglavnom ogrtači i tunike, svakodnevna uobičajena roba – kazuje Tea Tomaš Barišić, viša kustosica sisačkog Muzeja.

Olovne pločice bile su probušene i špagom zakvačene za komad odjeće ili tkanine, no nigdje, jer je otad prošlo gotovo 2000 godina, nema traga tkanini. Po samom imenu vidi se je li riječ o robu, slobodnom čovjeku ili slobodnom čovjeku bez rimskog državljanstva, a zahvaljujući ovom nalazu identificirano je 50 stanovnika rimske Siscije. Imena otkrivaju i njihovo podrijetlo pa tako u antičkom Sisku nalazimo i Gale, Kelte, starosjedioce domoroce te doseljenike iz Rima i Italije.

'Prekucavanje' podataka

– Robovi vjerojatno nisu donosili svoju odjeću, nego odjeću svojih vlasnika. Na pločicama zna biti istih imena, no ne mora značiti da je to ista osoba jer su u rimsko doba imali manji raspon imena i prezimena – ističe Tea Tomaš Barišić. Pločice su se koristile i više puta jer su bile olovne, a stoga i pogodne da se narudžbe jednostavno – prekucaju.

– Nama je ovo značajno jer nemate baš previše izvora imena stanovnika Siscije. Uglavnom se ona pojavljuju na sarkofazima i spomenicima, no tada je riječ o bogatijim stanovnicima. Ovo je trag običnih Siscianera – kazuje ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan.

>> Od 27. sisačke pukovnije do generala Svetozara Borojevića

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.