33. Zagrebačke ljetne večeri

Izvrstan festival dostojan bilo koje europske metropole

Foto: Luka Stanz/PIXSELL (ilustracija)
Izvrstan festival dostojan bilo koje europske metropole
29.06.2014.
u 22:53
Na prvom od sedam koncerata nastupio je austrijski pijanist i dirigent Stefan Vladar na čelu Bečkog komornog orkestra
Pogledaj originalni članak

Koncertna direkcija Zagreb ove je godine napravila veliki iskorak s programom 33. izdanja svog tradicionalnog ljetnog festivala.

Pod vodstvom novog umjetničkog ravnatelja, mladog pijanista i velikog poznavatelja glazbene literature i scene Krešimira Starčevića, festival se zapravo okreće boljoj prošlosti: pod starim imenom Zagrebačke ljetne večeri, zagrebačkoj publici i sve brojnijim ljetnim gostima na sedam koncerata nudi se sjajan klasičan program dostojan bilo koje europske metropole.

Glasoviti austrijski pijanist i dirigent Stefan Vladar u petak je ravno s aerodrom stigao na Trg bana Jelačića i priključio se društvu ispred zagrebačke ispostave bečke kavane Aida na predstavljanju programa ovogodišnjih Zagrebačkih ljetnih večeri.

Prema zajedničkoj zamisli ravnatelja Koncerte direkcije Zagreb Josipa Nalisa i umjetničkog ravnatelja festivala Krešimira Starčevića, otvorenje ovogodišnjeg festivala bilo je u znaku Beča, pa je i predstavljanje festivala otvorio plesni par u ritmu, naravno, bečkog valcera. Međutim, Stefan Vladar, kao umjetnički voditelj slavnog Bečkog komornog orkestra, nije došao svirati i dirigirati valcere, nego atraktivan i ozbiljan program. Nakon Pet stavaka op. 5 pripadnika Druge bečke škole Antona Weberna slijede dragulji bečke klasike: 20. klavirski koncert u d-molu i 38. simfonija u D-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Važan partner u organizaciji tog prvog programa bio je i Austrijski kulturni forum u Zagrebu, a u punom atriju Klovićevih dvora zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prepustio je austrijskoj veleposlanici Andrei Ikić-Böhm da proglasi 33. Zagrebačke ljetne večeri otvorenima. U publici je bio i predsjednik Ivo Josipović.

Festival traje do 14. srpnja i nudi još koncerata, što je manji broj nego prijašnjih godina, ali zato vrhunske kvalitete zahvaljujući odreda izvrsnim glazbenicima sa svjetske, ali hrvatske glazbene scene.

Među njima su i vrhunski gudački komorni ansambli Kvartet Artemis (30. lipnja) i Trio di Parma (2. srpnja), a potom mladi ruski pijanist Vadim Holodenko (3. srpnja), prošlogodišnji pobjednik Van Cliburna, jednog od najprestižnijih svjetskih pijanističkih natjecanja.

U programu pod naslovom Mlade hrvatske zvijezde 7. srpnja predstavlja se jedan od najboljih mladih hrvatskih pijanista, također prestižnim nagradama ovjenčan Aljoša Jurinić, koji će nastupiti uz Hrvatski gudački kvartet koji čine podjednako sjajni mladi hrvatski glazbenici Marco Graziani, Alina Gubajdulina, Aleksandar Jakopanec i Smiljan Mrčela.

Jedna sasvim posebna i ekskluzivna glazbena večer održat će se 10. srpnja u Umjetničkom paviljonu gdje će svoj novi program pod naslovom "Anđeli heretici – Rituali i pučke pobožnosti iz srednjovjekovne Bosne i Hercegovine" prvi put zagrebačkoj publici predstaviti Katarina Livljanić. Genijalna hrvatska muzikologinja, pjevačica i autorica uz svoj francuski ansambl Dialogos ponovno dovodi i Kantadure pod vodstvom Joška Ćalete uz vrlo zanimljiv doprinos Jure Miloša, sjajnog i svestranog mladog etno-glazbenika iz Gruda.

Naposlijetku, završna večer 14. srpnja spaja širom svijeta traženog ruskog violinista Borisa Brovcina s hrvatskim pijanistom Danijelom Detonijem, koji će mu biti ravnopravan partner u izvedbama antologijskih i zahtjevnih skladbi Mozarta, Enescua, Stravinskog i Brahmsa.

S ovakvim programom Zagrebačke ljetne večeri ponovno su se svrstale u red jednog od najboljih glazbenih festivala u Hrvatskoj, a i šire.

Povrh svega, umjetnički selektor Krešimir Starčević poručuje da su sastavljajući program vodili računa i o rasporedu Svjetskog prvenstva u Brazilu kako se ne bi sudarali nogometni spektakli u Brazilu i oni glazbeni u Zagrebu.

 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.