Ilustracija u 19. st

"Ilustracija u Hrvatskoj tijekom XIX. stoljeća" od 8. ožujka

"Ilustracija u Hrvatskoj tijekom XIX. stoljeća" od 8. ožujka
03.03.2011.
u 07:00
Izložba će imati više od 300 knjiga, ilustracija, časopisa, plakata i ilustrativnih predložaka.
Pogledaj originalni članak

Dvojezični hrvatsko-njemački plakat za gospodarsku izložbu u Osijeku 1899. godine na kojemu je naslikana gradska djevojka koja drži zavijorenu zastavu uz proizvode prirode i životinje, bit će uvod u izložbu “Ilustracija u Hrvatskoj devetnaestog stoljeća” koja se otvara 8. ožujka u Galeriji Klovićevi dvori. Autorica i kustosica mr. Koraljka Jurčec-Kos obradila je ilustracije kao likovnu vrstu koju je upravo u XIX. stoljeću proširila pojava publikacija i revija, te brojnih inovacija u tiskarstvu. Izložba će imati više od 300 knjiga, ilustracija, časopisa, plakata i ilustrativnih predložaka.

Na izložbi će se naći ilustracije koje nisu knjižnična ili muzejska građa, već je vizualno atraktivna građa dostatna i zanimljiva za samostalno predstavljanje publici u ozbiljnijim galerijskim prostorima. To je bilo polazište za pripremu ove izložbe o hrvatskoj ilustraciji u XIX. stoljeću, kaže Koraljka Jurčec-Kos.

– Opusi autora koji su ilustracijama opremali knjige i časopise u razdoblju druge polovine XIX.st. još uvijek su uglavnom neobrađeni, a sami autori često anonimni ili potpisani pseudonimom. Od oko 1840. godine, kad se preporodnim inicijativama i sadržajima iz nacionalne povijesti pridružuje jačanje hrvatskog građanskog staleža kroz povećanu potrebu za knjigama, časopisima, novinama, pa i zabavnom literaturom, te se sredinom XIX. st. osobito razvila tiskarska i nakladnička proizvodnja, prisutnost popularne i uporabne grafike u svakodnevnom životu koju čini i ilustrativni doprinos pojedinih crtača i grafičara, pa do oko 1900. g. kada se inicijalima kao ilustratori već potpisuju velikani hrvatske moderne kao Josip Račić, Menci Klement Crnčić ili Tomislav Krizman, predstavit ćemo rad važnih tiskara, grafičara, litografa i ilustratora u glavnim središtima književnog i kulturnog života kao što su primjerice Karlovac, Osijek, Varaždin i Zagreb. Prijelaz iz XIX. u XX. stoljeće, je krajnja točka ovog izložbenog propitivanja izložbene kvalitete ilustrativnih elemenata u tadašnjim hrvatskim izdanjima knjiga, novina, časopisa i sitnog tiska – navodi Koraljka Jurčec-Kos.

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.