Betonska utopija

I naši Richter i Galić u MoMA-i na izložbi arhitekture Jugoslavije

Foto: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art
I naši Richter i Galić u MoMA-i na izložbi arhitekture Jugoslavije
24.01.2018.
u 13:35
U srpnju se u New Yorku otvara izložba koja obuhvaća gradnju i spomenike nastale od 1948. do 1980. godine
Pogledaj originalni članak

Vrednovanje pojedinačnih arhitektonskih dostignuća u regiji u užekulturnom je smislu već donekle odrađeno, ali još nemamo dovoljno izgrađenog stava o tome kakav je urbani krajolik modernizacija iz doba socijalizma ostavila.

Bez pristranosti i nostalgije time će se pozabaviti newyorški muzej suvremene umjetnosti MoMA koji za srpanj priprema izložbu jugoslavenske arhitekture od 1948. do 1980. godine, koja obuhvaća više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz cijele regije.

Nazvana “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980” prvo je predstavljanje izuzetnih dijela vodećih arhitekata Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti. Pozicionirana između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, Jugoslavija je izbjegla hladnoratovsku podjelu izborom “trećeg puta”. Jugoslavenski arhitekti odgovorili su kontradiktornim zahtjevima i utjecajima razvojem poslijeratne arhitekture koja je podjednako bila na liniji, ali se i razlikovala od pristupa koje je bilo moguće vidjeti u ostatku Europe.

Jugoslavenska arhitektura koja je obuhvaćala i nebodere građene u stilu međunarodne prakse i brutalističke “društvene kondenzatore”, manifestirala je radikalnu raznolikost, hibridnost i idealizam koji su karakterizirali i samu jugoslavensku državu, navode u najavi izložbe, koja istražuje širok raspon tema – od procesa urbanizacije velikih razmjera, preko upotrebe tehnologije u svakodnevnom životu, spomenika i memorijalizacije, do globalnog dometa jugoslavenske arhitekture.

Izložba obuhvaća radove najvažnijih jugoslavenskih arhitekata, među kojima su i naši Vjenceslav Richter, Drago Galić i Boris Magaš te Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Milica Šterić... Izložbu pripremaju glavni kustos za arhitekturu i dizajn u MoMA-i Martino Stierli i gostujući kustos Vladimir Kulić, beogradski profesor arhitekture na sveučilištu u Floridi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar soliloquy
soliloquy
22:35 24.01.2018.

Pitam se što bi bilo na izložbi hrvatske arhitekture od 1990. do 2018.? Triput ofarbani tunel ili most zatvoren zbog bure?

NV
NV
18:47 24.01.2018.

Vrhunska i kvalitetna arhitektura.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
17:40 24.01.2018.

Nije arhihektura al je orginalni i to slovenski proizvod... par - nepar idejna zamisao Milke Planinc da se smanje gužve i zagađivanje u gradovima... pa kako nisu to zlovenci zaštitili kao izvorno slo proizvod ?