Maestro Julian Rachlin

I ja sam navijač, naravno da smo odgodili koncert zbog utakmice

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
05.07.2018.
u 12:00
Ovaj poznati violinist trenutačno je kao stalni gost dirigent angažiran u ansamblima u Engleskoj, Norveškoj i Finskoj. U subotu je na redu nogomet, a u nedjelju koncert na Tomislavcu
Pogledaj originalni članak

Još od onih dvanaest godina u kojima je priređivao vrhunski glazbeni festival u Dubrovniku, Julian Rachlin je miljenik hrvatske publike. Ovog vikenda nakon duljeg vremena opet nastupa u Hrvatskoj. U okviru festivala Zagreb Classic, umjesto 7. srpnja nastup će održati večer kasnije, a nogomet kao razlog odgode jako dobro razumije i podržava.

– Meni prvom bilo bi jako čudno svirati u Zagrebu dok Hrvatska igra tako važnu utakmicu – rekao mi je slavni violinist u telefonskom razgovoru u utorak navečer, nakon što smo prokomentirali upravo završenu utakmicu Engleska – Kolumbija. Sjetio se i kako je prije dvadeset godina u Francuskoj uživo gledao utakmicu Hrvatska – Rumunjska, a sada je opet u toj zemlji. Baš tog dana kada smo se čuli, Rachlin je na Facebooku uz nekoliko fotografija objavio da se 19. lipnja vjenčao sa svojom “najvećom ljubavi, najboljom prijateljicom i najdražom glazbenom partnericom”, kanadskom violinisticom i violisticom Sarah McElravy.

– Trenutačno smo na medenom mjesecu koji traje pet tjedana i u tom sam razdoblju odbio sve angažmane. Učinio sam samo dvije iznimke, od kojih je prva nastup u Hrvatskoj, zemlji uz koju će me zauvijek vezati snažne emocije – rekao nam je Rachlin koji će na Tomislavcu uz Zagrebačku filharmoniju, pod ravnanjem maestra Piera Carla Orizija, svirati Mozartov Violinski koncert u G-duru i violinistički hit Fritza Kreislera “Liebesleid”. Odmah potom mladenci će otići u Trogir, gdje ih čeka unajmljen brod za krstarenje po dalmatinskim otocima.

Rachlin u Zagreb dolazi na kraju sezone za koju kaže da mu je bila najintenzivnija dosad, kako solistički tako i dirigentski.
– Moja dirigentska karijera napreduje postojano i polako, baš onako kako želim – kaže Rachlin, koji je već imao dirigentske debije s Bečkim simfoničarima, Orkestrom Konzerthausa u Berlinu, Londonskom filharmonijom te slavnim Čikaškim simfonijskim orkestrom. Trenutačno je kao stalni gost-dirigent angažiran u ansamblima u Engleskoj, Norveškoj i Finskoj, s kojima je bio i na velikim turnejama poput one u Japanu i Južnoj Americi.

S Engleskim komornim orkestrom snimio je za Beethovenovu godinu, kao dirigent i solist, Sedmu simfoniju i Violinski koncert velikog skladatelja. Snimanje je bilo u bečkom Musikvereinu gdje će Rachlin sljedeće sezone imati i vlastiti koncertni ciklus za 30. godišnjicu svoje karijere. Baš kao i samom Rachlinu, sigurno će i zagrebačkoj publici biti osobito drago što će upravo u toj svojoj tako važnoj sezoni ovaj veliki umjetnik nastupiti i u Lisinskom.

S obzirom na to da se jedino na koncertima festivala Julian Rachlin & Friends u Dubrovniku moglo vidjeti i njegove prijatelje nogometaše, hrvatske i strane, sasvim je razumljivo što smo se na kraju razgovora vratili tom sportu.

– Uzbuđen sam zbog toga što ću utakmicu Hrvatske i Rusije gledati upravo u Hrvatskoj, ali teško mi je reći za koga ću navijati. Ja govorim ruski, imam ruske korijene i stalno se čujem sa svojim ruskim prijateljima koji su ludi za nogometom, poput Denisa Macujeva koji odlazi na sve utakmice. Želio bih da nakon utakmice svi moji prijatelji, ruski i hrvatski, budu sretni, ali to nije moguće – zaključio je uz smijeh.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.