Premijera

Glory, Glory, Hamlelujah! na Sceni Travno

Foto: arhiva
Glory, Glory, Hamlelujah! na Sceni Travno
05.01.2012.
u 22:03
Stupiti u prostor Shakespeareova Hamleta ravno je ulasku u dvorski muzej kolektivne depresije. Na crvenim jastučićima leže čuveni citati, kao fine relikvije kanonske drame
Pogledaj originalni članak

Premijera predstave 'Glory, Glory, Hamlelujah!', suautora Silvie Marchig, Darka Japelja, i Nataše Govedić odigrat će se na Sceni Travno u Međunarodnom centru za kulturu, u petak, 13. siječnja, od 20 sat. Reprizna izvedbe slijedi 14. siječnja u 20 sati.

 Stupiti u prostor Shakespeareova Hamleta ravno je ulasku u dvorski muzej kolektivne depresije. Na crvenim jastučićima leže čuveni citati, kao fine relikvije kanonske drame. Mantre nad kojima i dalje dvojimo. I divimo im se. Vrlo fina izrada. Sastav: snovi i kosti. I jedni i drugi izvađeni iz grobova. Iskopani iz lubanja. Čijih?

 Posjetitelji muzeja moraju čvrsto držati svoju glavu, da slučajno ne bi odletjela. Hamlet je i dalje opasan. Glave lete jer uporno, nakon stoljeća i stoljeća vladajuće političke demencije, građani i dalje žele iskušati model pubune. Jedini je problem što se nijedna 'Mišolovka', pa čak ni ona Shakesperaeova, nije pokazala dovoljno učinkovitom. Klaudije ostaje upravitelj masakra. Ali 'Miškolovka' ili umjetnost, veli Beuys, treba biti znanost slobode. Sloboda je nešto što se ne dobiva ulaskom u muzej. Slobodu treba svakodnevno izmišljati. Muzeje treba vraćati Muzama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JS
ja sam gladan
22:16 05.01.2012.

Autor ovog članka je veličanstven. Ovo je nova produžena vrsta haiku-proze.