"Ljubav i otpor Ivane Popović"

Glas posljednje avangardne umjetnice 20. st. čuje se i danas

Foto: Matija Habljak/Pixsell
Glas posljednje avangardne umjetnice 20. st. čuje se i danas
20.03.2019.
u 14:23
Izložba "Ljubav i otpor Ivane Popović" otvara se sutra u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu
Pogledaj originalni članak

– Ivana je uvijek bila okrenuta stvaranju i budućnosti. Nikad svoje radove nije prikupljala niti je govorila o onome što je sve učinila. Smatrala je da radi nešto što je svakodnevno – opisala je u najkraćim mogućim crtama Ivanu Popović Nataša Ivančević, kustosica i autorica izložbe “Ljubav i otpor Ivane Popović”. Izložba se, naime, otvara sutra u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a predstavlja dosad najveći opus ove svestrane umjetnice.

Pionirski pothvat

– Toliko je toga što je Ivana radila da mislim da bi se izložba mogla pripremati još dvije godine – naglasila je Ivančević dodavši da će posjetitelji moći vidjeti poznate i manje poznate uratke s područja kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva, mode, slikarstva, crteža, primijenjene umjetnosti i produkt dizajna. Izložba “Ljubav i otpor Ivane Popović” zapravo je pionirski pothvat koji će iznjedriti i katalog koji prvi put objedinjuje sve segmente njezina rada. I na izložbi i u katalogu, na kojem su sudjelovali najveći stručnjaci s područja kulture i mode poput Vladimira Stojsavljevića, Suzane Marjanić, Marka Peljhana, Martine Petranović, Lee Vene, Ivana Salečića, Dragana Živadinova, Ive Šimata Banova i Ivana Vidića, nastojalo se, istaknula je kustosica Ivančević, Ivani dati glas. Njezin glas bit će prisutan i na samoj izložbi, i to s pomoću različitih multimedijalnih eksponata poput audiozapisa na kojima komentira svoje promatrače. S pomoću deset tisuća nijemih svjedoka svoje vlastite tragične životne priče u kojoj se dva puta borila protiv raka i danas upozorava javnost da se aktivnije uključi u kampanje za borbu protiv raka.

– Ivana je uvijek vrlo koncizno, sažeto, ali i inteligentno predstavljala svoj rad i svoje koncepte i nije joj bez razloga Dragan Živadinov prišio titulu posljednje avangardne umjetnice dvadesetoga stoljeća – rekla je Ivančević.

“Žrtva mode” kao inspiracija

Ivana Popović svojim umjetničkim stvaralaštvom nikada nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Još je na počecima svoje karijere dobila status zvijezde zagrebačke off-scene. Svojim umjetničkim aktivizmom kritizirala je, ističe Ivančević, nametnute jednoobrazne standarde ljepote i odijevanja, nacionalizma, etnokiča i malograđanštine.

Njezin životni i umjetnički put, koji ju je često odvodio u Sloveniju u kojoj je ostvarila pozamašan kostimografski opus za više od dvadesetak predstava, bit će vidljiv i na vremenskoj lenti obogaćenoj rijetkim fotografijama. Moda joj je bila osnovni alat izražavanja pa je tako jednom izjavila: “Odjeća je najzdraviji medij, ljudi se u tome najbolje nađu. Draže mi je da netko ono što sam mu napravila ne skine, nosi, voli i ljubi nego da moj kip stoji na kakvom trgu”. Posebno je pridavala važnost fenomenu mode koji prebrzo stvara ovisnost o trendovima, kao i prihvaćanje života obojenoga kompulzivnom potrošnjom. Njezini performansi, od kojih je “Madona: Ja sam trudna, Ja: Ja sam žrtva mode!” dobio i svjetsku premijeru na MTV-u, i danas inspiriraju brojne mlade umjetnike. Kao svojevrstan hommage Ivani Popović stoga će na izložbi biti predstavljeni i radovi studenata Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i učenika Aranžersko-scenografskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. S druge strane, studenti Akademije dramske umjetnosti na otvorenju izložbe, koja će trajati do 28. travnja, izvest će svoju verziju performansa “Žrtva mode”.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.