Dražen Ferenčina:

Gavella treba biti angažirana, ali ne smije poticati na razdore, nego na razmišljanje

Foto: Davor Višnjić / Pixsell
Gavella treba biti angažirana, ali ne smije poticati na razdore, nego na razmišljanje
09.05.2018.
u 13:29
Gradska skupština prihvatila je prijedlog Kazališnog vijeća da ravnateljsko mjesto od Borisa Svrtana 15. listopada preuzme redatelj Ferenčina.
Pogledaj originalni članak

Riješena je peripetija vezana za izbor novog ravnatelja Gradskog dramskog kazališta Gavella. Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine donijeli su odluku da se za ravnatelja imenuje redatelj Dražen Ferenčina. Po prijedlogu Kazališnog vijeća, odluku da od 15. listopada od Borisa Svrtana preuzme funkciju na četiri godine podržalo je 28 gradskih zastupnika, a osmero ih je bilo suzdržano. Ferenčina je režirao oko sto predstava u profesionalnim kazalištima u Hrvatskoj u kojima je na scenu, osim klasičnih autora, postavljao i suvremene dramske tekstove, a u povodu imenovanja rekao nam je nekoliko riječi o programu kojim planira Gavellu učiniti najjačim gradskim kazalištem u regiji.

Intenziviranje koprodukcija

– GDK Gavella jedno je od ključnih mjesta hrvatskog glumišta te zbog toga ima i veliku odgovornost, ne samo da održava vlastite umjetničke standarde, nego i da bude motivator ostalih aktera na sceni te krčitelj novih umjetničkih puteva. To ćemo postići kvalitetnim repertoarom s pomnim izborom redatelja i dramatičara, ali i intenziviranjem gostovanja te koprodukcijama s drugim kazalištima i Akademijom dramske umjetnosti. Ostali prateći programi pripomoći će da Gavella postane okupljalište sadašnjih i budućih gledatelja kao pravi kazališni epicentar. Gavella danas svakako treba biti aktualna, pa i angažirana, ali ne treba biti pamfletistička ni provokativna pod svaku cijenu, ne treba poticati na razdore, nego na razmišljanje. U idućem razdoblju važno je zadržati i njegovati sve što je u Gavellinoj tradiciji danas aktualno i vrijedno te uvažavati velike infrastrukturne i umjetničke prednosti Gavelle kao institucionalnog kazališta i središnjeg dramskog teatra u Zagrebu i Hrvatskoj.

Poziv na aktualnost

Zanimljivo je da se Ferenčinin program oslanja i na učenje samog dr. Branka Gavelle, osnivača tog kazališta.

– Kao naslov svog programa, “Fizionomija jedne (nove) generacije”, preuzeo sam i blago parafrazirao naslov autobiografsko-sociologijske studije koju je Branko Gavella objavio 1953. Ondje on opisuje kako je njegova generacija zbog sprege kulturnog i političkog života bila prisiljena na okretanje prema stvarnosti, a znamo da je kazalište privid stvaran kao zbilja. U tom pozivu na aktualnost prepoznajem i temeljnu zadaću Gavelle.

GDK Gavella usto je osnovano kao “drukčije” kazalište, kao kazalište odmaka u vrijeme kada je HNK još počivao na gordim tradicionalnim temeljima koji su, međutim, izgubili svježinu i sposobnost kreativne preobrazbe te nisu mogli odgovoriti na umjetničke i društvene izazove svojeg vremena. Izvorno nazvano Zagrebačko dramsko kazalište (današnja Gavella) tada je pod neformalnim vodstvom svojega idejnog začetnika okupilo vrhunske umjetnike iz nacionalne kuće da bi se stvorio teatar u kojem će redatelji, dramatičari i glumci ostvariti svoj stvaralački potencijal te obogatiti glumište snažnim predstavama koje neće nastajati forme radi, nego istinski angažirati i stvaraoce i publiku. To je smjer kojim i danas treba ići Gavella – govori budući ravnatelj koji se upravo nalazi pred premijerom predstave “Kako je počeo rat na mom otoku” Ive i Vinka Brešana u adaptaciji Željke Udovičić Pleštine, u koprodukciji Gavelle i HNK Šibenik. A poslije rada na predstavi “Grička vještica”, koja će igrati u sklopu Histrionskog ljeta, čeka ga rad na organizaciji sljedeće kazališne sezone u Gavelli.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.