Riječke ljetne noći

Frljić se vraća u Rijeku

Foto: arhiva HNK Rijeka
Frljić se vraća u Rijeku
06.07.2017.
u 11:12
Obnovljeni „Turbofolk" biti će izveden 6. i 7. srpnja ispred zgrade HNK Rijeka, a predstava je zabranjena za mlađe od 18 godina
Pogledaj originalni članak

Obnovljena kultna i višestruko nagrađivanu predstavu riječkog HNK Ivana pl. Zajca „Turbofolk" vraća se u Rijeku. Za ovu je prigodu redatelj Oliver Frljić svoj autorski projekt preimenovao u "Turbofolk - RI- loudid“, a na programu je Riječkih ljetnih noći  6. i 7. srpnja,  ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, s početkom u 21.30 sati.
Glumački ansambl čine „turbo-veterani“ Olivera Baljak, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić i Rosanna Bubola, ali i  „turbo-debitanti“ Marija Tadić, Nikola Nedić, Dean Krivačić, Tena A. Torjanac i Giuseppe Nicodemo.
 

„Turbofolk“ progovara o fenomenu narodnjačke glazbe i svim njezinim popratnim efektima. Preko melodija na mobilnim telefonima, kroz životni stil novih društvenih elita i  narodnjačke klubove koji sve više sudjeluju u kreiranju identiteta jedne nove generacije, turbofolk je u našoj sredini i dalje itekako prisutan. Štoviše,  nezaustavljivo ulazi u sve društvene pore. Ova predstava pokušava odgovoriti na pitanje u čemu leži tolika fascinantnost ovog fenomena, zašto se sve više mladih, ali ne samo mladih, poistovjećuje s njegovim zvijezdama i pjesmama, represivni pristup smanjuje ili povećava interes za njega, te ukazati na cijeli niz paradoksa koji turbofolk okružuju.
U svom obnovljenom reloaded izdanju odnosno pod naslovom „Turbofolk - RI-loudid“, predstava će igrati s novim glumačkim sastavom, ali i aktualizirana za vrijeme u kojem ponovno izlazi na scenu. Danas u 2017. godini  podnaslov predstave glasi:  „Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću“.

„Turbofolk“ je od svoje premijere 2008. godine polučio uspjehe na mnogim inozemnim i domaćim festivalima poput, budimpeštanskog Spring Festivala, bečkog festivala Wiener Festwochen, festivala „Beyond belonging“ u Berlinu, Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Festivala mediteranskog kazališta „Purgatorije“ u Tivtu, Gavellinih večeri u Zagrebu, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, Festivala „Zlatni lav“ u Umagu, Marulićevih dana u Splitu ili Međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani, a nedavno i Malta festivala u poljskom Poznanu.

 

Uz režiju, Oliver Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio Artiđana a za oblikovanje svjetla Boris Blidar.

Predstava je zabranjena za mlađe od 18 godina.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar duka4
duka4
12:00 06.07.2017.

svi koji mislite da je ovo kultura i kulturna predstava kao sto misli ekstra Balkan Hrvat . odredite si dijecu da pogledaju tu kulturu. nek nešto nauče. ja sam sina vodio na Tomsona .

MO
morska
11:57 07.07.2017.

Jooooj, jedva smo ga se donekle rijesili!

ME
Menjik
19:28 06.07.2017.

Tamo mu je i mjesto.