Oliver Frljić

Ex YU mitovi - Dino Dvornik je sin Bate Živojinovića

Foto: arhiva VL
Ex YU mitovi - Dino Dvornik je sin Bate Živojinovića
16.08.2011.
u 22:02
U njegovoj alternativnoj povijesti Milena Dravić i Sonja Savić su ljubavnice koje su se upoznale na snimanju filma Una, a Milenin brak s Draganom Nikolićem služi samo kao paravan. Tajnu ljubavnu vezu imaju i Emir Kusturica i Lepa Brena
Pogledaj originalni članak

Pulu su preplavili turisti. Svi zaposlenici Istarskog narodnog kazališta odavno su na godišnjem. Svi osim mladog Petra. On svako jutro otvara vrata redatelju Oliveru Frljiću i ekipi predstave Leksikon YU mitologije, koji je tu po cijele dane, do kasno u noć, pripremaju novi komad. Riječ je o ambicioznoj koprodukciji šest zemalja bivše Jugoslavije, koja će biti predstavljena na ljubljanskom festivalu EX PONTO 16. rujna.

Alternativne biografije

Tamo bi, jasno je već po fragmentima s proba, mogla iznenaditi one koji će od Leksikona očekivati još jednu dozu jugonostalgije, snažno prisutne u istoimenom predlošku.

– Smatrali smo da je način na koji je koncipiran Leksikon YU mitologije vrlo problematičan. Prepun je sentimenta, ali ne propituje šire političko polje. U trenutku kada su zapisani, mitovi o tim ličnostima bili su jednako nerealni kao i tračevi o njima. Zato smo odlučili predstavu temeljiti na alternativnim biografijama osoba koje se veličaju u Leksikonu, na taj način stvoriti paralelnu povijest, koja će nagristi stereotipe o Jugoslaviji i načinu na koji je se sjećamo – objašnjava Frljić.

U njegovoj alternativnoj povijesti Milena Dravić i Sonja Savić su ljubavnice koje su se upoznale na snimanju filma Una, a Milenin brak s Draganom Nikolićem služi samo kao paravan. Tajnu ljubavnu vezu imaju i Emir Kusturica i Lepa Brena, ali Emir to nikada nije želio priznati jer se sramio veze s pjevačicom. Također, otkriva se da je raskol između Bate i Borisa Dvornika insceniran kako bi se skrila činjenica da je Dino Dvornik bio Batin sin! Prije nego što su vidjeli cijeli dramski tekst, u kojem se jasno obrazlažu ovakve intervencije u biografije pokojnih idola, dio mladih glumaca otvoreno je izrazio skepsu o konceptu predstave. Na Frljićevu stranu tada je stao iskusni kosovski glumac Bajrush Mjaku, koji je posebno ponosan što u predstavi igra Bekima Fehmiua.

– Bekim mi je prvo bio idol, zatim profesor, a kasnije i dobar prijatelj.

Uvijek ću se sjećati kako smo nakon jedne predstave do tri u noći zajedno sjedili u kavani. To je bio zadnji put da je živ izašao iz kuće – prisjeća se Mjaku, koji smatra da njegov prijatelj ne bi imao problema s kontekstom u kojem se u predstavi pojavljuje.

Predstava će biti surova

Kaže, u početku je mislio da će Frljić raditi politički teatar, no ideja da povijesne mitove propituje kroz biografije pop-zvijezda znatno mu je draža.

– Predstava će sigurno biti surova, ali takva i treba biti. Publika bi to morala razumjeti – dodaje Joana Popovska, glumica koja je u karijeri imala čak 330 kazališnih premijera. Iako o Jugoslaviji ima lijepa sjećanja, smatra da je zdravo rušiti mitove.

– Nedavno me jedan novinar pitao zašto idem raditi s Frljićem. Rekao je da bi, s obzirom na moje iskustvo, bilo primjerenije da igram Majku Hrabrost. A meni je dosta dramskog teatra, želim nešto novo, svježe, ovako kako to Frljić radi – smije se makedonska diva.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

OB
-obrisani-
22:11 16.08.2011.

Hebes predstavu a i publiku koja to gleda...

AB
al bundy
22:44 16.08.2011.

morbidan naslov o pokojnom Dini...treba ih ignorirati..

Avatar cro1com
cro1com
03:19 17.08.2011.

Nekad bilo nikad se ne ponovilo :(