posljednji koncert

Emotivni oproštaj maestra Dinda od Simfonijskog orkestra HRT-a

Foto: Marija Štilinović/HRT
Foto: Marija Štilinović/HRT
Foto: Marija Štilinović/HRT
11.06.2021.
u 11:45
Simfonijski orkestar HRT-a zaključio je ovu sezonu Majstorskog ciklusta posljednjim nastupom pod vodstvom maestra Enrica Dinda.
Pogledaj originalni članak

Simfonijski orkestar HRT-a zaključio je ovu, po mnogočemu neobičnu sezonu Majstorskog ciklusa, u Maloj dvorani Doma sportova, nastupom pod vodstvom maestra Enrica Dinda, te uz solista, violončelista Asiera Pola. 

Bio je to ujedno posljednji koncert maestra Dinda u svojstvu šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a kojemu je bio na čelu od sezone 2015./2016. Oproštaj je bio dirljiv i pun emocija, kako u glazbi – Koncertu za violončelo i orkestar Edwarda Elgara i Četvrtoj simfoniji Roberta Schumanna – tako i u interakciji maestra Dinda i članova orkestra.

„Veliko mi je zadovoljstvo zaključiti svoje iskustvo u Zagrebu zajedno s prijateljem i velikim violončelistom Asierom Polom. Program je vrlo romantičan, pun snažnih emocija, poput onih koje ću imati tijekom ovog, za mene, posebnog koncerta. Nisam mogao zamisliti bolji zaključak.“, rekao je uoči nastupa maestro.

Asier Polo surađuje s najvećim svjetskim orkestrima i nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama i na festivalima. Zašto se svrstava među najslavnije španjolske violončeliste današnjice pokazao nam je u Koncertu za violončelo i orkestar u e-molu, op. 85 Edwarda Elgara, kroz raskošne solističke linije, upečatljivu melodioznost, ali i istančanu suradnju s orkestrom. Ovacije koje su pozdravile izvedbu izmamile su i dodatak na violončelu solo: prvi stavak Suite također Španjolca i proslavljenog violončelista, Gaspara Cassadóa.

I maestro Dindo nas je u proteklih šest godina znao zadiviti svojim umijećem na violončelu, iako smo ga, s obzirom na njegov angažman na mjestu šefa dirigenta, češće viđali za dirigentskim pultom. Između njega i Simfoničara nesumnjivo se razvila posebna privrženost kojoj smo svjedočili i tijekom energične izvedbe Četvrte simfonije Roberta Schumanna, čijim se konceptom skladatelj približio romantičnoj izražajnosti. Na kraju, članovi Simfonijskog orkestra HRT-a od svojega šefa dirigenta oprostili su se dirljivom gestom, uručivši mu skulpturu violončelista likovne umjetnice Sanje Sašo te zajedničku fotografiju iz Koncertne dvorane Lisinski s potpisima glazbenika.

„Želio bih se zahvaliti svim glazbenicima orkestra na profesionalnosti i ozbiljnosti koju su pokazali tijekom ovih šest godina. Zauvijek ću ih nositi u srcu. Zahvaljujući njima sam bolji glazbenik. Bolji sam čovjek. Puno sam naučio, a nadam se i da sam ostavio mali trag svojim načinom muziciranja, iskreno i sa strašću. No ovo je samo doviđenja…“, emotivan je bio maestro Enrico Dindo.

Osim u dvorani, koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija (urednica i voditeljica: Gordana Krpan) i Trećem programu Hrvatske televizije (redateljica: Mirena Stijačić; urednica: Marija Ramljak; voditelj: Dario Poljak). Snimke su dostupne 72 sata nakon emitiranja na platformi HRTi te u Slušaonici Hrvatskoga radija sedam dana nakon emitiranja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.