'Višnjik' Bobe Jelčića

Eksperimentalna Zoom predstava po kojoj ćemo pamtiti kraj 2020.

Eksperimentalna Zoom predstava po kojoj ćemo pamtiti kraj 2020.
29.12.2020.
u 11:01
U režiji Bobe Jelčića, predstava “Višnjik u Višnjiku” temeljena na poznatom komadu Antona Pavloviča Čehova izvedena je u formi konferencijskog razgovora na Zoomu.
Pogledaj originalni članak

Neposredno pred Božić, dan prije uvođenja famoznih propusnica koje su razdvojile mnoge hrvatske obitelji, jedna obiteljska drama odvijala se putem Zooma. U režiji Bobe Jelčića, predstava “Višnjik u Višnjiku” temeljena na poznatom komadu Antona Pavloviča Čehova izvedena je u formi konferencijskog razgovora, koja je postala sinonimom komunikacije u pandemijskoj 2020. godini. Umjesto da putem online prijenosa pokuša dočarati osjećaj boravka u kazališnoj dvorani, što je nažalost nemoguće, redatelj je potpuno preuzeo okvir koji mu je dostupna tehnologija zadala i pretvorio da u alat za umjetničku igru.

U produkciji De Facto teatra Saše Božića, u projektu su sudjelovali Jerko Marčić, Marko Makovičić, Jadranka Đokić, Ugo Korani, Petra Svrtan i Lana Meniga, široj publici poznata kao djevojka koja je spasila prošlogodišnju premijeru “Hotela Zagorje” u Gavelli nakon ozljede Ivane Roščić. Izvrsni glumci, iako lišeni većine glumačkih alata koje bi u stvarnom kazališnom prostoru imali na raspolaganju, eksperimentu su pristupili s nužnom ozbiljnošću, ali i razigranošću preuzimajući uloge ključnih Čehovljevih likova koji putem Zooma lamentiraju o sudbini svojeg višnjika, dok se aukcija u fizičkom prostoru odvija tek uz prisutnost Lopahina, koji se blaziranoj obitelji palih bogataša javlja iz automobila uvjeravajući ih da zajedno pokušaju spasiti zemlju na kojoj je i sam odrastao.

Koordinirati i režirati ovakav naoko jednostavan projekt u realnom vremenu moralo je biti tehnički zahtjevno jer dovoljno bi bilo da jednom protagonistu pukne veza i da se predstava raspadne ili značajno promijeni oblik. No upravo je u tome čar i hrabrost eksperimenta koji je u Jelčićevoj režiji uspio i ostat će zapamćen kao jedan od zanimljivijih trenutaka ove opće, ali očito ne i kreativne blokade.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.