Dramsko stvaralaštvo

Drami "Granatiranje" Dine Pešuta pripala Nagrada Marin Držić

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Drami "Granatiranje" Dine Pešuta pripala Nagrada Marin Držić
13.03.2020.
u 13:34
Pogledaj originalni članak

Nagrada za dramsko djelo Marin Držić glavna je hrvatska nagrada za dramsko stvaralaštvo. Dodjeluje je, od 1991. godine Ministarstvo kulture, a o nagradama za 2019. odlučivalo je Stručnog povjerenstva u sastavu: predsjednica izv. prof. Branka Cvitković, Nenni Delmestre i prof. dr. sc. Sanja Nikčević.

Prva nagrada pripala je Dini Pešutu za "Granatiranje", drugu nagradu ravnopravno dijele: Mateja Posedi "Međimurski lepi dečko" i Davor Špišić "Dječak". I  treću nagradu ravnopravno dijele: Branislav Glumac "Hvatači sjenki",  Katja Grcić "Strah tijela od poda" i Espi Tomičić:"#ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvo ili #bitćesveokej"

Iz Ministrarstva kulture podsjećaju kako  se važnost Nagrade Marin Držić očituje se u kontinuiranoj potpori razvoju hrvatskog dramskog stvaralaštva i uprizorenjima nagrađenih suvremenih dramskih djela kao bitnih sastavnica hrvatskog književnog i kazališnog korpusa te hrvatskog kulturnog identiteta. Kontinuiranom dodjelom Nagrade za dramsko djelo Marin Držić ostvareni su važni pomaci te je postignuta veća vidljivost hrvatskog dramskog pisma, nagrađeni su mnogi mladi i neafirmirani autori, jednako kao i već istaknuti dramski pisci.

Uz potporu Ministarstva na kazališnu scenu postavljeni su brojni nagrađeni tekstovi, a daje se potpora izdavanju zbornika nagrađenih dramskih tekstova u izdanju izdavačke kuće „Disput“, što omogućuje trajnu dostupnost nagrađenih djela.

Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u novčanom iznosu: prva nagrada iznosi 40.000,00 kn, druga nagrada 30.000,00 kn, a treća 20.000,00 kn. U slučaju da dva autora ravnopravno dijele jednu nagradu, svaki dobiva puni iznos. Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu nagrađenih tekstova.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RI
rimac444
23:02 13.03.2020.

Kaže narodna, 'svako zlo za neko dobro', tako će i ovaj virus na neko vrijeme osloboditi nas od leve nekulture, parazita.