za 2021. godinu

Dodijeljene nagrade ULUPUH-a, za životno djelo nagrađena Ljerka Njerš

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Dodijeljene nagrade ULUPUH-a, za životno djelo nagrađena Ljerka Njerš
14.01.2022.
u 12:14
Keramičarka i slikarica Ljerka Njerš primila je u četvrtak nagradu za životno djelo ULUPUH-a, na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje su uručene i ostale godišnje nagrade te udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.
Pogledaj originalni članak

"Vrijeme u kojem živimo nije osobito sretno, potresi, okrutna pandemija, čini se da ne vidimo kraj tim teškim okolnostima pa ipak radimo i stvaramo jer to je ono što nas čini zdravima", rekla je laureatkinja nagrade za životno djelo Ljerka Njerš, zahvalivši svima koji su ju predložili za tu važnu nagradu i doprinijeli da se ona dodijeli.

Dodala je i da pamti ovakve svečanosti u Gradskoj skupštini na kojima se okupilo puno više publike i kolega, no neće žaliti i drago joj je što su se dodjele nagrada nastavile u atriju muzeja gdje je ranije izlagala i predstavila svoju monografiju.

"Sretna sam i radi drugih koji su primili nagradu radi mogućnosti da se sretnemo iako u ograničenim okolnostima", istaknula je, dodavši da su nagrade uvijek novi stimulans za rad, ali i obaveza da ih svojim daljnjim kreativnim radom opravdaju.

Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković istaknula je kako je važno da se umjetnost i dalje održava živom na svaki način, a ona to jest i ova današnja dodjela nagrada zato je jako važna.

U ova specifična vremena, za koja smo svi mislili da će proći relativno brzo, svečane prigode poput ove, gdje se susrećemo u malom broju i s brojnim ograničenjima važne su jer nagrađuju izvrsnost i podržavaju vitalnost umjetnika i umjetnosti unatoč izazovima, napomenula je.

"Nastojali smo kroz čitavo ovo vrijeme, u kojem smo se suočili ne samo s pandemijom na globalnoj razini nego i s razornim potresima na lokalnoj, koji su oštetili brojne kulturne institucije, osmišljavanjem brojnih mjera, natječaja i izravnim potporama umjetnicima umanjiti učinke ove krize", istaknula je.

Kako je dodala, tada kao i danas svjedočili su snazi umjetnosti koji i u ovom vremenima pokazala svoj značaj, a umjetnici su iskazali iznimnu kreativnost u traženju novih modela prezentacija umjetničkih sadržaja.

Predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal rekla je kako je iza tog udruženja stresna i teška godina koju je obilježila nepopustljiva pandemija, no unatoč tome hrvatski umjetnici su doprinijeli svojim radom ovo teško vrijeme bude lakše prebrodivo

Podsjetila je kako je u protekloj godini bila organizirana 21 izložba, četiri edukativna projekta, dvije međunarodne suradnje i radionice, otisnuto je šest monografija, realizirana su i dva velika online projekta te projekti izvan njihovog izložbenog prostora. Primljeno je 45 novih članova i šest članova u kategoriji studenata pripravnika.

"Raditi u izazovnim uvjetima bilo je iznimno složeno, ali smo u novonastaloj situaciji bili na raspolaganju članovima", rekla je Bakal, zahvalivši Ministarstvu kulture i medija na provedenim natječajima i potporama za pomoć umjetnicima, kao i Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba na potpori.

Okupljene je pozdravio i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, ustvrdivši kako je to prirodno mjesto da se dodijele nagrade ULUPUH-a, te da je Ljerka Njerš na neki način i 'njihova' jer je ondje više puta izlagala.

Nagrada za najbolji izložbeni projekt u 2021. Lidiji Boševski za izložbu "Materia" u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, na kojoj su predstavljeni autoričini projekti inspirirani prirodom, teksturama, strukturama i prirodnim oblicima.

Feđa Gavrilović primio je Nagradu za najboljeg mladog autora, autoru brojnih likovnih kritika i eseja o umjetnosti u časopisima Vijenac, Kontura, Jutarnji list, Zarez, Oris, Tema, Riječi, Hrvatski filmski ljetopis, te na portalu Arteist. Popratio je brojne samostalne i grupne izložbe predgovorom, a također je osmislio i niz tematskih i problemskih izložaba.

Za najbolji izdavački projekt nagrađena je Martina Petranović za knjigu "Zlatko Kauzlarić Atač – Slikar u kazalištu", posvećenu slikarskome i kazališnome, a ponajprije scenografskom opusu tog likovnoga i kazališnoga umjetnika. Objavljena je u nakladi ULUPUH-a i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, urednice su Ivana Bakal i Martina Petranović, a grafički dizajn potpisuje Mario Aničić.

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge uručeno je likovnom kritičaru i kustosu Branku Franceschiju, ravnatelju Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti "zbog jedinstvenog rada i zalaganja tijekom pripreme i realizacije izložbe 55. zagrebačkog salona, ugledne nacionalne izložbe suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, s dugom, 50-godišnjom tradicijom".

Počasnom članicom ULUPUH-a proglašena je Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu od 2018. godine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.