CARAVAGGIO

Djelo stiglo u Zagreb na dan kada je 1606. Caravaggio postao ubojica

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Djelo stiglo u Zagreb na dan kada je 1606. Caravaggio postao ubojica
28.05.2013.
u 21:01
Slavno će djelo biti izloženo uz stalni postav baroka, za što je preuređen prvi kat Muzeja
Pogledaj originalni članak

Čak je i mirni ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović rekao „Hvala Bogu!“ kad se danas popodne pred muzejom zaustavio šleper kojim je dovezeno remek-djelo najvećega majstora baroknog slikarstva Caravaggia „Večera u Emausu“, djelo od posebnog umjetničkog, kulturnog pa čak i političkog značenja za Hrvatsku.  

>> Caravaggia su zajedno spašavali fašisti i Židov

Uz bok Mona Lize

Pred muzejom su stajali zaštitari, kustosi, tehnička ekipa, novinari i snimatelji. Šleper, dovezen u pratnji četiriju policijskih automobila, otvoren je, a veliki je plosnati plavi sanduk skliznuo u ruke ekipe koja ga je odnijela na prvi kat muzeja na mjesto stalnog postava baroknoga blaga Hrvatske. Tako je tehnički obavljen prvi čin divne geste prijateljske Italije kojim se izražava dobrodošlica Hrvatske u Europsku uniju. Za to je posebno zaslužna veleposlanica Italije u Zagrebu Emmanuelle D’Alessandro, kaže nam ravnatelj Gašparović objašnjavajući kako sada slika mora proći proces aklimatizacije u prostoru gdje su sigurnosne mjere zaštite dignute na najvišu razinu.

– Bitno je – kaže Gašparović – da će Caravaggiovo djelo koje se uvijek citira uz najpoznatija djela svjetske umjetnosti poput Mona Lize, bit uključeno i izloženo u našem stalnom postavu baroka, što je prilika da posjetitelji upoznaju i vlastitu kulturnu baštinu. Na pitanje koliko je djelo vrijedno, Gašparović kaže kako možemo govoriti samo o visini njegova osiguranja, čija je prva brojka od 100 milijuna eura prijateljski spuštena na 60 milijuna eura.

– Jasno mi je da se radi o jako važnom činu, o daru naše zemlje za dobrodošlicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. I zato mi je osobito drago da sam sudjelovao u tome – kaže nam Luca Laudiero, kojeg je Talijansko veleposlanstvo u Zagrebu zadužilo da koordinira sve aspekte „akcije Caravaggio“. Laudiero se brinuo za kontrolu transporta Caravaggiove slike i sve sigurnosne mjere u vezi s tim. Kaže da nikad prije nije bilo tako vrijednoga dara Italije nekoj zemlji.

>> Caravaggia će u Zagrebu štititi laseri kao na filmu

Ulaznica 30 kuna

Zaštitarska služba – muzejska i profesionalna – čuvat će Caravaggia 24 sata. Tu je dakako i sva ostala zaštita muzeja, puna raznih barijera i detektora. Djelo se čuva na 23 stupnja Celzijeva, uz 55 posto vlage. Sanduk će preksutra otvoriti kustosica iz Brere Amalia Pacia, nadzornica za slikarstvo središnje i južne Italije Pinakoteke Brera. Caravaggio će prvo biti  predstavljen diplomatskom koru, pa hrvatskoj kulturnoj publici, a potom i otvoren za javnost – 5. lipnja.

Izložba se posebno ne naplaćuje! Plaća se samo uobičajena cijena ulaznice za MUO – individualna 30 kuna, đačka 15... Izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza, a slučajno ili stjecajem nekih nebeskih okolnosti, dogodilo se da Caravaggiova “Večera u Emausu” stigne u Zagreb upravo na godišnjicu događaja koji je umjetniku promijenio život kad je 28. svibnja 1606. u svađi ubio Ranuccija Tomassonija, zbog čega je morao pobjeći iz Rima.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.