Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNA PROŠLOST

Caravaggia su zajedno spašavali fašisti i Židov

'caravaggio_nnn_kul_130413'
''
13.05.2013.
u 21:09

Dugo zaboravljena pisma otkrila su što krije povijest "Večere u Emausu" koja uskoro dolazi u Zagreb

Intrigantna priča krije se iza slike ”Večera u Emausu” najvećeg baroknog umjetnika Michelangela Merisia da Caravaggia, koja će početkom lipnja biti izložena u Zagrebu, a čija je posudba poklon Italije za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Talijanska povjesničarka umjetnosti Amalia Pacia, ujedno i kustosica zagrebačke izložbe, prije devet godina sasvim slučajno otkrila je u podrumskim depoima Palače Brera pisma koja otkrivaju kako je uopće ta čuvena Caravaggiova slika koja se čuva u Pinakoteci Brere dospjela u tu ustanovu. Slika je nabavljena u vrijeme fašističkog režima, a glavni posrednik u kupnji bio je netom smijenjeni upravitelj svih milanskih galerija, Židov Ettore Modigliani. Bio je sjajan menadžer, imao je odličan njuh da pronađe prave umjetničke poslastice, ali i da dođe do novca da budu otkupljene. Za muzeje u Veneciji, Firenzi, Milanu Modigliani je između 1930. i 1934. godine kupovao umjetnine, a fašisti su ga prvo maknuli iz Milana u L’Aquillu, a zatim i smijenili. Ipak, fašistički ministar prosvjete Giuseppe Bottai cijenio je Modiglianija i nakon što je smijenjen uputio mu je opširno pismo, kao privatni građanin. ”Imam saznanje da bi ovih dana udruga Prijatelji Brere htjela za Breru od svojih sredstava od nekoliko stotina tisuća lira otkupiti vrhunsko umjetničko djelo, Caravaggija u vlasništvu obitelji Patrizi”, pisao je fašističkom ministru Modigliani, uz preporuku da opunomoći predsjednika udruge senatora Contija kako da s računa podigne novce za tu kupnju.

Ministar nije direktno odgovorio, ali je dozvoljena kupnja u vlasništvu markiza Patrizija iz Rima, za čiju obitelj je Caravaggio sliku napravio i koja se čuvala u obiteljskoj zbirci. Ta je Caravaggiova slika bila jedna od rijetkih čija je autentičnost bila nedvojbena u ono vrijeme.

Kupnja je ekspresno obavljena, a Pinakoteka Brera je obaviještena da primi poklon. Fašistički ministar Bottai uputio je čestitku cijelom odboru udruge Prijatelji Brere, što su državi omogućili da dođe u posjed ”jednog od najvažnijih Caravaggiovih djela koja se još uvijek čuvaju u privatnim rukama”. Ministar je oprezno plivao u burnim događajima, pogotovo kada je od novog upravitelja, koji nije bio uključen u pregovore o kupnji, dobio pismu u kojoj izražava sumnju u autentičnost djela! U prvo vrijeme Caravaggiova slika bila je izložena u prostoru odvojenom od dvorana u kojima je smještena Pinakoteka. Uspjelo je u tu malu prostoriju dovesti i struju, kako bi slika bila osvijetljena. Ali, događaji su išli nepredviđenim smjerom, jer je svečana inauguracija veličanstvenog poklona , koja je trebala proslaviti velikodušnost Prijatelja Brere, bila odgođena. Iz prozaičnog razloga. Fašisti su tu udrugu jednostavno ukinuli!

Dugo očekivano otvorenje konačno će organizirati milanski \"Akcijski centar za umjetnost,\" a mjesto ceremonije bila je Napoleonska dvorana. Slavni talijanski likovni kritičar Giulio Carlo Argan održao je tom prigodom predavanje o Caravaggiju, a slika je postavljena na istaknuto mjesto, gdje se nalazi do danas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije