Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnosne mjere

Caravaggia će u Zagrebu štititi laseri kao na filmu

'09.05.2013., Zagreb - Miroslav Gasparovic, direktor Muzeja za umjetnost i obrt. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
15.05.2013.
u 22:54

Ravnatelj MUO otkriva nam kako je došlo do posudbe vrijedne slike "Večera u Emausu"

U povodu skorog dolaska Caravaggiove slike \"Večera u Emausu\" iz milanske Pinakoteke Brera u Zagreb, Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, u kojemu će biti izložena, otkriva detalje postava jedne od najiščekivanijih izložbi ove godine.

Jeste li se iznenadili da je izbor pao upravo na MUO za izložbu Caravaggia?

– Naravno, no to je rezultat dugogodišnje suradnje s Talijanskim institutom za kulturu i s talijanskim veleposlanstvom. Već smo prije dogovarali projekte i započeli smo razgovore s galerijom Uffizi da k nama dođe jedna izložba od sedamdesetak slika, no s obzirom na ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, procijenili smo da nije bio trenutak. Kada je talijanska veleposlanica došla s idejom da se kod nas izloži Caravaggiova slika, oduševljeno smo pristali. Caravaggio je ponuda koja se ne odbija! To je za nas velika čast jer potvrđuje našu poziciju jake muzejske kuće. Da mi je netko dao da biram što bih volio izložiti u muzeju, Caravaggio bi bio moj prvi izbor!

Kako je zamišljena izložba s obzirom na to da se radi o samo jednoj slici?

– Slika će biti uklopljena u naš stalni postav, a ne u standardne izložbene dvorane. Pošto je to u povodu ulaska Hrvatske u EU, bilo mi je logično da se taj poklon koji dobivamo od Italije integrira na neki način u hrvatsku baštinu. Na žalost, mi nemamo Caravaggia u postavu, ali pokušat ćemo stvoriti sinergiju. Naravno, očekujemo da će to izazvati pažnju javnosti i da će mnogo ljudi doći vidjeti tu sliku pa tako i naš stalni postav. To je doista jedinstvena prilika da se u Hrvatskoj vidi jedno od ključnih Caravaggiovih djela. Slika će biti smještena u jednoj od dvije naše barokne dvorane – u prvoj će biti uvodni, edukativno-didaktički dio, a u drugoj će biti izložena \"Večera u Emausu\" na mjestu na kojemu inače stoji jedna flamanska tapiserija.

Kakve će biti sigurnosne mjere?

– Mjere zaštite su na najvišem nivou. Kao na filmu, slika će biti zaštićena laserskim zrakama. Još prije nekoliko godina uveli smo najbolje protuprovalne i protupožarne mjere i videonadzor – svaki je milimetar u muzeju pokriven, što je uvjet za takvu izložbu. Pristup slici bit će onemogućen na otprilike pola metra i bit će čuvana 24 sata.

Jeste li ikada imali tako vrijedno djelo izloženo u MUO?

– Prije nekoliko godina imali smo izloženu jednu Tizianovu sliku iz Dubrovnika nakon što je restaurirana. Međutim, ta je izložba izazvala pažnju uglavnom stručne javnosti. I sam muzej posjeduje vrhunska djela, no ipak ne takve kategorije kao što je Caravaggio. Takvih djela nema u Hrvatskoj.

miroslav gašparović

Muzej za umjetnost i obrt

\"Caravaggio je ponuda koja se ne odbija, on potvrđuje našu poziciju jake muzejske kuće\"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije