UZ BOK PICASSU

Dimitrije Popović u francuskom serijalu

Foto: pixsell
Dimitrije Popović
03.05.2018.
u 15:21
U seriji “Pasija u umjetnosti” koja obuhvaća period od srednjeg vijeka do danas predstavljena je i Popovićeva slika “Raspeće” iz 1986.
Pogledaj originalni članak

Francuska TV 3 Paris Île-de-France realizirala je dokumentarni serijal “Pasija u umjetnosti” u kojem se govori o prikazivanju Kristova raspeća u umjetnosti od srednjeg vijeka do danas. Sastoji se od pet nastavaka, emitirana je u Velikom tjednu, a u četvrtom nastavku naslovljenom “Picasso i XX. stoljeće” uz slavnu Picassovu sliku “Raspeće Kristovo” govori se i o “Raspeću” hrvatskog umjetnika Dimitrija Popovića. O slici likovna kritičarka Magdalena Sawczuk govori kao o “posebnom djelu u kojem se Kristovo raspeće prikazuje na do sada neuobičajen način te da suvremeni umjetnici radikalno mijenjaju stare kodove prikazivanja te teme”.

– Slika je nastala 1986. godine i bila je izlagana tijekom velikog jubileja 2000 godina kršćanstva koje je organizirao Vatikan, a unutar kojeg su bile moje tri izložbe. Bila je izlagana i u pariškoj galeriji Roi Doré prije dvije godine u sklopu izložbe „Umjetnost križa – križ u umjetnosti“, na kojoj su prezentirani i radovi Dalia, Rouaulta, Pollocka. Danas se ta slika nalazi kod mene – kazao je Popović. U bogatoj se karijeri bavio motivima koji variraju od svjetovnih do sakralnih, od Biblije do Hollywooda.

– Tema Kristova stradanja oduvijek me zaokupljala i njom se bavim dugi niz godina na likovni i literarni – esejistički način. Najraniji radovi ove tematike nastali su krajem sedamdesetih godina i dio su tematskog ciklusa Corpus Mysticum. Prva izložba tog ciklusa bila je također u Rimu 1985. Svojom kompleksnošću u smislu religijske, mistične, povijesne, metafizičke, filozofske dimenzije, tema smrti Kristove na Golgoti predstavlja konstantno inspirativno izvorište – kaže Popović, trenutačno zaokupljen pripremom promocije knjige “Eros, krv i svetost” 30. svibnja u Mimari. Riječ je o esejima o tri biblijske žene, Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, u likovnoj umjetnosti od renesanse do danas.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.