Večeras na Igrama

Daniel Barenboim: Dubrovnik je čaroban i svakako se želim vratiti

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Daniel Barenboim: Dubrovnik je čaroban i svakako se želim vratiti
17.08.2012.
u 22:50
Jedan od najvećih glazbenika današnjice bio je raspoložen za višesatni razgovor o svemu
Pogledaj originalni članak

Daniel Barenboim, jedan od najvećih glazbenika današnjice, koji u subotru, 18. kolovoza, u Kneževu dvoru prvi put nastupa u Hrvatskoj, podlegao je čarima Dubrovnika i gostoprimstvu Dubrovačkih ljetnih igara.

Muzički direktor Berlinske državne opere i milanske Scale, podjednako tražen i za klavirom i za dirigentskim pultom, jedini glazbenik u skupini velikana koji su nosili olimpijsku zastavu na otvorenju Olimpijskih igara u Londonu, na terasu Ville Dubrovnik došao je u društvu glazbenog ravnatelja Igara Ivana Repušića raspoložen, opušten i spreman za višesatni razgovor o glazbi, politici i sportu, s posebnim osvrtom na razlike argentinskog i njemačkog nogometa.

 

 

Samo na jedno pitanje autora ovog članka odgovarao je 45 minuta, objasnivši čitavu povijest izraelske države u koju je s roditeljima stigao iz Argentine kad mu je bilo 10 godina. Umjetnik koji će uskoro navršiti 70 godina i koji je ponosni vlasnik putovnica Argentine, Španjolske, Izraela i Palestine, pričao je vlastitom doživljaju povijesnih zbivanja na Bliskom istoku i probijanju kroz mitove do činjenica.

"Ja nisam političar i sve što činim za mir činim samo kao glazbenik, bez iluzija da ću promijeniti svijet, ali s uvjerenjem da svatko od nas u svom poslu treba učiniti sve što može da okolinu učini boljom", objasnio je maestro svoju misiju s West-Eastern Divan orkestrom mladih Izraelaca i Arapa.

Održao nam je i čitavo fascinantno predavanje o ključnim skladateljima u povijesti glazbe, od Bacha, preko Beethovena i Wagnera, do Schönberga, s posebnim osvrtom na ulogu Franza Schuberta čije skladbe večeras svira u Kneževu dvoru, a dva dana kasnije i u Salzburgu, odakle je, u pauzi između dva koncerta, i stigao u Dubrovnik.

 

Međutim, na otvaranje Olimpijskih igara osvrnuo se vrlo nonšalantno, pokazujući nam bijele cipele koje je dobio za tu ceremoniju u Londonu, na koju je stigao pravo s izvedbe Beethovenove Devete simfonije.

"Mogao bih vam bajati o tome kakva je to čast i koliko mi je to značilo, ali iskreno, učinio sam to samo radi zabave", rekao je Barenboim, priznajući ipak da je bio vrlo uzbuđen zbog susreta s Muhammadom Alijem. O svojim pogledima na politiku, umjetnost i život, te odnosu srca koje kuca za Palestinu i židovske krvi koja teče kroz njega, Barenboim će u subotu navečer govoriti i na HTV-u kao gost Dnevnika Plus u 20 sati. Susret je zaključio konstatacijom da u Dubrovniku pronalazi i osjeća i malo Španjolske, i malo Turske, i malo Izraela, i malo Italije i da se na to čarobno mjesto, čijeg je nedavnog ratnog stradanja svjestan, svakako želi vratiti sa svojim orkestrom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GA
Gasti
16:04 18.08.2012.

Na televiziji i u stampi, "divljeg zapada", imao sam srecu upoznati se sa zivotom i radom ovog fantasticnoga muzicara i divnog covjeka. Da politicari pretvore samo 10% njegovih ideja u stvarnost bilski istok postao bi raj na zemlji!

KE
kentie
09:56 19.08.2012.

Kad gledam Barenboima za dirigentskim pultom i slušam glazbu koju izvodi s orkestrom prolaze me slatki srsi uzbuđenja...Stvarno veliki dirigent, ako ne i najveći današnjice...jedino su me srsi uzbuđenja još prolazili kad je Pavel Kogan ravnao Zagrebačkom filharmonijom ali već davne 1989...drago mi je da je došao u Dubrovnik, i mislim i smatram da ga je Dubrovnik definitivno kupio i osvojio...i da ćemo Daniela još gledati u idućim sezonama Dubrovačkih igara...i zato bih molio HTV da u muzičkim programima pusti Barenboimov nastup u Dubrovniku....