Nova knjiga: Henning Mankell "Povratak učitelja plesa"

Čovjek koji ne zna ima li budućnost istražuje neonaciste u modernoj Švedskoj

Foto: Arhiva Mozaik knjiga
Čovjek koji ne zna ima li budućnost istražuje neonaciste u modernoj Švedskoj
19.10.2021.
u 15:18
Pogledaj originalni članak

Svatko tko voli uzbudljive kriminalističke romane barem jednom je u ruke uzeo neki od romana Henninga Mankella. A on je specijalist za “tvrdo kuhane” krimiće koji slovi za najuspješnijeg švedskog pisca tog žanra, autora od kojeg su tajne zanata učili svi autori velikih hitova koji su došli iza njega.

I roman “Povratak učitelja plesa” (Mozaik knjiga, urednik Zoran Maljković, prijevod Branka Grubić, 119.90 kuna) počinje u njegovu prepoznatljivom stilu: u snijegu je nađeno tijelo bivšeg, odavno umirovljenog policajca. Stariji čovjek ubijen je nakon očitog brutalnog mučenja i prebijanja, a sve što policija ima neobični su tragovi u snijegu; otisci stopa koji podsjećaju na korake tanga.

Sve što slijedi mogli bismo podvesti pod jedinstveni stil ovog autora, u kojem najvažniji sastojak čini dobra psihologizacija junaka i prepletanje sasvim neočekivanih tema, motiva, junaka... Tako se i u ovom romanu pojavljuje jedan sasvim neočekivani inspektor. Istražitelj Stefan Lindman naoko je sasvim običan policajac, a čitatelj ga sreće u trenutku kada mu je liječnik dijagnosticirao karcinom jezika. Na prisilnom bolovanju, u dva tjedna prije početka agresivnog liječenja, on se upušta u istragu u kojoj želi doznati što se dogodilo čovjeku s kojim je radio kada je tek postao policajac. Ta će ga istraga odvesti u crni dio švedskog društva, onaj u kojem stoluju neonacisti.

Upravo zbog ova dva motiva ovo je jedan od najuzbudljivijih romana iz aktualne ponude krimića na hrvatskom tržištu. S jedne strane malo tko od nas očekuje takve podzemno-kriminalne aktivnosti u zemlji koju doživljavamo ne samo uređenom nego i naprednom, a s druge strane najbolje stranice ove priče Mankell je napisao preplećući priču i osobne strahove svog istražitelja. Postigao je time duboku simboliku: čovjek koji ne zna ima li budućnost, na mogućem kraju svog života, istražuje ljude koji su spremni baš svakome oduzeti život i budućnost, a sve u ime nekog zamišljenog nadčovjeka koji ima pravo vladati drugima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.