Foto: Promo Branislav Nušić: Ožalošćena porodica

Branislav Nušić: Ožalošćena porodica

26. 05. 2017. u 15:24 0
Predstava “Ožalošćena porodica” idealna je prilika da se preko komedije također kritički prikaže stanje u slovenskom društvu

U komediji Ožalošćena porodica (1934.) Nušić je kritičku oštricu usmjerio na pokvarenu, prijetvornu i povampirenu obitelj, prije svega na ljudsku pohlepu.

Riječ izbornice Satira ide naprijed, a za njom stražari...

Obitelj se okupi na pogrebu strica u njegovu domu i svaki od tako imenovanih rođaka uvjeren je da upravo on ima pravo na nasljedstvo. Svi se pretvaraju, žaluju i hvale pokojnika, dok se ne pokaže da nasljedstva zapravo nema. Tada padaju maske i splasnu tuga i poštovanje prema pokojniku.

Nušić je u “Ožalošćenoj porodici” iznimno točno prikazao i raskrinkao neiskrene odnose u obitelji kada zbog pohlepe malograđanske prijetvorne maske počinju padati i pred nama se pokaže samo primitivizam uma malog čovjeka.

Bitka za ostavštinu i u Sloveniji je postala nekakav nacionalni “sport”, istovremeno i arhetip kroz koji se zrcale perverzija, pohlepa, dvoličnost i lakomost, zato je Ožalošćena porodica idealna prilika da se preko komedije također kritično prikaže stanje u slovenskom društvu i odnose u slovenskoj obitelji.

 

Dani satire

Slovensko ljudsko gledališče Celje / Prešernovo gledališče Kranj
Slovenija
Redatelj: Ivan Vuk Torbica Dramaturginja: Katarina Pejović
Igraju: Peter Musevski, Aljoša Koltak, Borut Veselko, Andrej Murenc, Aljoša Ternovšek...

7.6. Kerempuh Ante Tomić i Rajko Grlić: Ustav Republike Hrvatske

5.6. Kerempuh Autorski projekt Árpáda Schillinga: Dokle pogled seže

Duško Ljuština Nakon 35 godina u Kerempuhu vrijeme je da se i ja odmorim

Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".