ODLAZAK NADE ĐUREVSKE

Bila je diva umjetnosti i ljudskosti

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Bila je diva umjetnosti i ljudskosti
15.09.2017.
u 09:40
Kolege se opraštaju od jedne od najistaknutijih glumica s područja BiH
Pogledaj originalni članak

Glumački svijet oprašta se od Nade Đurevske, jedne od najistaknutijih bosanskohercegovačkih glumica koja je u 65. godini nakon teške bolesti preminula u Sarajevu. Pamtit će je se po iznimnom talentu, blagosti i emocijama kojima je zračila na sceni, a hrvatsku publiku posljednjih godina nagradila je jakom ulogom u filmu Bobe Jelčića “Obrana i zaštita” za koju je i nagrađena Zlatnom arenom 2013. u Puli.

– Bila je prije svega izuzetna osoba, posebna, decentna, samozatajna. Imala je svoj svemir, voljela posao kojim se bavila i bila je privilegija stajati s njom na sceni. Bila je glumica koja je imala kapacitete mnogo veće od onih koje je nudila neka limitirana teatarska scena u Sarajevu. Žena koja je širila dobrotu, empatiju, koja je uvijek bila uz kolege kada su imali probleme – rekao je Emir Hadžihafizbegović.

Prva uloga u “Višnjiku”

Nada Đurevska rođena je 8. siječnja 1952. u Skoplju. Kao šestogodišnja djevojčica 1958. stigla je u Sarajevo. Prvi put zaigrala je u Čehovljevu “Višnjiku”, a kasnije nijedan bh. kultni film, počevši od “Igmanskog marša”, nije mogao proći bez Nadina pojavljivanja. Dobitnica je i Zlatne arene za film “Od zlata jabuka”. Ostat će zapamćene njezine uloge u predstavama “Izgubljeni sin”, “Woyzeck”, “Hamlet”, “Medeja”, “Hasanaginica”, “U agoniji”...

– Nikad nije samo glumila, to je bilo mnogo više od glume, umjetnost svojstvena njezinoj ličnosti u svakoj ulozi gdje je pomno i psihološki pronalazila svoj vlastiti život, i kajanje, i tugu, i bol, i rastanke, i utjehe, i sumnje, i grižnju, i ljubavi i čekanja. Njezina je Hasanaginica remek-djelo, poput gorske vile ona se izdiže iznad svakog zla i ljudske obijesti, a svojom glumom izaziva najdublje emocije i suze iznova i iznova... – napisao je Božo Vrećo.

Među ostalim dobitnica je i Zlatnog lovorova vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 2014., nakon čega je obznanila da se povlači sa scene nakon 40 godina rada.

Teško prohodan put

– Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mojem često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice – kazala je tada glumica iza koje ostaju velika ostvarenja kao neuništiva vrijednost po kojoj će je se sjećati mnoge generacije. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.