Skandalozno otkriće

Otkrili da je bio nacist. Berlinale ukida Bauerovu nagradu

Foto: Reuters/PIXSELL
Otkrili da je bio nacist. Berlinale ukida Bauerovu nagradu
04.02.2020.
u 14:55
Istraga tjednika Zeit bacila je novo svjetlo na ulogu prvog direktora festivala u nacističkoj politici kinematografije
Pogledaj originalni članak

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) povlače nagradu ''Alfred Bauer'', nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrića da je bio povezan s nacizmom.

Istraga tjednika Zeit bacila je novo svjetlo na ulogu prvog direktora festivala u nacističkoj politici kinematografije, naveli su organizatori i dodali da povlače nagradu uvedenu njemu u čast.

Pozivajući se na detaljno istraživanje nacionalnog arhiva, Zeit je prenio da je Bauer bio visoko pozicionirana osoba u odjelu propagandne kinematografije koji je osnovao  Joseph Goebbels, ministar Adolfa Hitlera.

Bauer je bio član nacističke partije NSDAP, navodi Zeit i dodaje da je igrao ključnu ulogu u nadzoru glumaca, redatelja i drugih članova filmske industrije koji su bili pod potpunom kontrolom Goebbelsa za vrijeme Trećeg rajha. Bauer, direktor Berlinalea od 1951. do 1976. godine, poslije Drugog svjetskog rata pobrinuo se da izbriše sve tragove svoje nacističke prošlosti, čak se predstavljao i kao protivnik nacizma, ali tajna je otkrivena. 

Nagrada koja nosi njegovo ime bila je namijenjena filmu koji otvara nove umjetničke perspektive. Ovogodišnje, 70. izdanje festivala počinje 20. veljače, a predsjednik žirija je britanski glumac Jeremy Irons.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Hulk001
Hulk001
15:12 04.02.2020.

Brzi su ko naše pravosuđe..