FUNNE

Bakice hoće ići na more

Foto: RESTART
Funne
Foto: RESTART
Funne
21.10.2017.
u 14:43
Dokukomedija osvaja pričom o 12 umirovljenica koje rade crowdfunding kampanju kako bi prvi put u životu otišle na plažu
Pogledaj originalni članak

U zagrebačkoj Kinoteci premijerno su predstavljene “Funne”, neodoljiva dokumentarna komedija o bakicama s talijanske planine među kojima mnoge nikada nisu vidjele more. Na inicijativu predsjednice seoskog društva žena njih dvanaest kreće u kampanju prikupljanja novca za posjet Ugljanu.

Njihovi inicijalni pokušaji popunjavanja putnog budžeta pečenjem torti propadaju pa osamdesetogodišnje djevojke odlučuju prilagoditi strategiju modernom dobu: uz pomoć nekoliko hipstera snimaju kalendar s duhovitim fotomontažama njihovih snova, koji se kreću u rasponu od pravljenja bogate zimnice i hodočašća u Lourdes do bogate udaje i putovanja u Ameriku – balonom. Ubrzo se registriraju i na Facebook te pokreću vlastitu crowdfunding kampanju!

Tehnologija i tradicija

Sraz moderne tehnologije i jednostavnog planinskog života prikazan je na iznimno zabavan, ali ne i ismijavajući način, a redateljica Katia Bernardi toliko se vješto infiltrirala u njihovu malu zajednicu da protagonistice na trenutke potpuno zaboravljaju na njenu prisutnost – tada do izražaja dolaze njihovi često oprečni karakteri, sitne nesigurnosti i urnebesne opaske o životu, koje čine emocionalnu okosnicu filma. Pri tome treba naglasiti da funne (kako se nekoć zvalo djevojke) ne upadaju u stereotip nemoćnih starica: one su prava sila prirode, cijepaju drva, puše, voze kamiončiće, a na putu između crkve i mjesne zajednice ponekad se i spotaknu, jedna od protagonistica tako slomi nos, što je ne ometa u fotografiranju za kalendar.

Turneja malim kinima

Emotivna i slatka, ova iznimna koprodukcija talijanskih i hrvatskih filmaša, osim u Kinoteci, idućih će dana biti prikazana u sklopu mreže nezavisnih kina u Rijeci i Varaždinu.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.