Nova knjiga: Lisa Gray "Bez traga"

Autorica ne otkriva kakva je njena junakinja i na tome ‘puca’ priča ovog trilera

Foto: Arhiva Stilus
Autorica ne otkriva kakva je njena junakinja i na tome ‘puca’ priča ovog trilera
02.09.2021.
u 14:55
Pogledaj originalni članak

Jessica Shaw je privatna detetivka, glavna junakinja romana “Bez traga”, prvjenca Lise Gray (Stilus, urednik Jakov Lovrić, prijevod Ira Martinović, 119 kuna). Roman je solidno prošao kod publike, bila je to 2019. godine treća najprodavanija e-knjiga na Amazon.comu, a slijedila su ga još tri s istom junakinjom. Autorici treba priznati da priču počinje sjajnom zagonetkom: istražiteljica, koja pomno prati slučajeve otmice djece, jer i sama je bila oteta kao trogodišnja djevojčica, prima anonimnu dojavu u kojoj je fotografija na kojoj prepoznaje samu sebe.

Sljedeći trag do kojeg dolazi je spoznaja kako je njena majka ubijena te iste noći kada je ona oteta. Kako je policija taj slučaj davno spremila u ladicu ona odlučuje naći ubojicu i otmičara, ne znajući je li riječ o istoj osobi, što je dovodi do sukoba i nategnute suradnje s detektivom Jasonom Pryceom koji u Los Angelesu istražuje ubojstvo studentice, koja se bavila prostitucijom.

Vještiji autor od ovih bi glavnih premisa mogao stvorit uzbudljivi triler u kojem se istraga miješa s osjećajima nepripadanja i potrage za samim sobom, ali autorica se ‘spotiče’ na jednom od najvažnijih stepenica u gradnji uzbudljivih kriminalističkih romana. Naime, još od vremena Arthura Conana Doylea ili Agathe Christie, pa sve do sadašnjih kraljeva krimića poput Joa Nesbøa ili Leea Childea, glavni istražitelj mora biti lik za kojeg čitatelj navija od prve do zadnje stranice. Pri tome je nevažno je li on depresivni alkoholičar, bivši vojni policajac bez doma i cilja, Belgijanac smiješnih brkova ili ostarjela usidjelica s pletivom u rukama.

Ti i takvi istražitelji moraju - najjednostavnije rečeno imati osobnost koja ih izdvaja iz mora sličnih likova. Pa nije li svijet svojevremeno poludio za romanima Stiega Larssona upravo zato jer su u njima čak dva glavna lika (novinar Mikael Blomkvist i hakerica Lisbeth Salander) bili  doslovno školski primjeri uspješno napisanog pravila o glavnih junacima trilera?

Na žalost, Lisa  Gray ostavlja čitatelje u potpunoj nedoumici oko toga tko je i kakva je njena junakinja i zbog toga ovaj roman ne postiže svoj puni potencijal. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.