Solun i Rim

Animirani film Kolinje, Korijeni i instalacije odlaze u Solun i Rim

Foto: Marko Dješka
Animirani film Kolinje, Korijeni i instalacije odlaze u Solun i Rim
05.10.2011.
u 14:53
Ovogodišnja manifestacija propituje život unutar konfliktne eurozone mediteranske regije
Pogledaj originalni članak

Osam domaćih autora među kojima su Marko Dješka, Tonći Gaćina i Marko Marković predstavlja Hrvatsku na 15. bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Solunu i Rimu koje počinje danas i traje do 19. studenoga.

Simbioza za razvoj

Manifestacija ove godine nosi naziv Simbioza jer propituje problematiku zajedničkog života unutar konfliktne zone euromediteranske regije te pokušava promišljati mogućnosti zajedničkog života u različitim političkim kontekstima, unutar krize ekonomskih i društvenih sustava te u okruženju ubrzanog tehnološkog i komunikacijskog razvoja. Solun (Thessaloniki) primit će predstavnike vizualnih umjetnosti, primijenjenih umjetnosti i gastronomije, dok će Rim udomaćiti filmske umjetnike i književnike. Osim spomenutog trojca koji se predstavlja animiranim filmom "Kolinje", videozapisom performansa "Korijeni" te radom u nastajanju (performans), kreativnost na bijenalu pokazat će i Dina Rončević instalacijom “Suck, squeeze, bang, blow”, koja je dokumentacija četverogodišnje prekvalifikacije u zanimanje automehaničarke. Iva Kovač dvokanalnom instalacijom nastoji potaći direktni komunikacijski odnos s publikom, dok Elvis Krstulović svojom instalacijom nastoji uspostaviti odnos između ljevice i nove ljevice, avangardnih i postavangardnih umjetničkih praksi, međuratnih i 60-ih godina propitujući značenje ljevice u suvremenoj umjetnosti.

Tinejdžerska ljutnja

Maja Vodanović videoinstalacijom “Izgubljeno nađeno” tematizira vlastita najranija umjetnička sjećanja, a Borko Vukosav serijom fotografija “Possesions” prikazuje odnos osobnosti i vlasništva.

Program otvorenja održat će se u poznatoj građevini Bijeli Toranj na obali Soluna. Glavna događanja odvijat će se od 7. do 9. listopada kada su predviđena paralelna događanja, seminari, radionice i predstavljanje projekta "Teen Angst". Bijenale u Solunu odvijat će se u industrijskom području luke Soluna.

U oba grada predstavit će se više od 500 autora iz 25 zemalja Europe i Mediterana.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.