Šibl i Koprolčec

Akademski slikar i ugledni fotograf udružili su snage u izložbi “Nudo furioso”

Foto: Duško Šibl
Foto: Duško Šibl
Foto: Duško Šibl
Foto: Željko Koprolčec
Foto: Željko Koprolčec
Foto: Željko Koprolčec
10.09.2019.
u 13:06
Pogledaj originalni članak

Eksperimentalnost podrazumijeva kreativnost, nepredvidljivost, intuitivnost. Upravo su se na ovim premisama spojili slikar Duško Šibl i fotograf Željko Koprolčec koji su prepoznali nevjerojatnu istovjetnost svojih kreativnih interesa – posvećenih misteriju pokreta, reći će Barbara Vujanović u predgovoru kataloga njihove zajedničke izložbe “Nudo furioso” što se otvara u varaždinskoj galeriji “Zlatni ajngel”.

Snažne autorske osobnosti

Neuobičajeno, ali tematski komplementarno! Zapravo, zar slikarstvo i fotografija nisu u umjetničkom pogledu vrlo bliski izražaji, kao vizualizacija stvarnosti i njezina koloristička doživljajnost!

Kao da se njihove slike i fotografije u kolopletu šarenih i pomaknutih tijela nastavljaju. Obojica su umjetnici snažne autorske osobnosti, među najzanimljivijim stvaraocima su našeg doba. A onda se prepoznaju po “govoru” u tematici akta, posebno pojačanog korištenjem “body-paintinga” na fotografijama, ali i snažnim k pokretima tijela na platnima...

Foto: Željko Koprolčec

Već su odavno i Šibl i Koprolčec etablirani umjetnici. Slikar živi u Londonu, a fotograf ima svjetske izlete, obojica Zagrepčani, ali se prije nisu osobno poznavali.

Internet je blagoslov i prokletstvo – kaže nam Duško Šibl u telefonskom razgovoru.

– Da ga nema, vjerojatno do ove izložbe ne bi došlo. Ne sjećam se koliko dugo smo Željko i ja prijatelji na fejsu. Ali sjećam se da su me se dojmile njegove fotke – kompozicija, boje, svjetlo/sjena. Tako da kad mi se Željko javio preko neta i predložio suradnju, oduševljeno sam pristao. Njega su se moje slike dojmile na isti način.

– Radove koji će biti prikazani na izložbi povezuje inspirativnost ljudskim tijelom, naša likovna poetika i imaginacija koju je svaki predstavio u svojoj maniri – govori Koprolčec.

– Sve odabrane fotografije imaju svoju priču i zajedno čine jednu cjelinu koja je zanimljiva nama, a nadamo se i publici. Bitan mi je motiv koji me inspirira i koji će moći izraziti moj senzibilitet i likovni doživljaj. Moji aktovi su impostirani, nastaju u studijskim uvjetima i rezultat su promišljenog pristupa i pozornog korištenja svjetla, koji prikazuju jednu ravnotežu i lišeni su suvišnih detalja. I moram zahvaliti modelima i naročito Dinu Baksi koji je bojama intervenirao na tijelima...

Foto: Duško Šibl

Uvod u Barokne večeri

Koliko se slikarstvo i fotografija naslanjaju, nastavljaju i prožimaju, bit će ovom dobro zamišljenom izložbom snažno odgonetavano, a nas obične gledatelje iznenađuju uočljive sličnosti aktova koje je svaki umjetnik radio svojim izražajnim sredstvima i tehnikama. I valja nam završiti citatom iz odličnog predgovora, jer “pokret tijela, bilo da je promišljen i oblikovan kulturom plesa, potaknut sportskim disciplinama ili da je posve nasumičan i prirodan, jedan je od iskonskih iskaza ljudskoga postojanja”.

– Jako mi je drago ponovo izlagati u tom prostoru i zahvaljujem se na podršci organizatorima Željku Sačiću, voditelju Galerije i g. Meseku, ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin kao istaknutim predstavnicima varaždinske kulturne scene koji su vidjeli potencijal koncepta koji smo im ponudili – spominje Koprolčec, a Šibl kaže: “Veselim se izložbi u Varaždinu jer je to lijep prostor u centru jednog od najljepših baroknih gradova, a projekt s kojim izlazimo pred publiku je vrlo zanimljiv, Osim toga imam familiju u Varaždinu...

Kako god – izložba “Nudo furioso” bit će otvorena 13. rujna i odlična je likovna najava raskošnih glazbenih Baroknih večeri.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.